MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin MPW - 20.03.2016

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #6567 przez Kinga Ganko
Replied by Kinga Ganko on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Kupiłam fiszki in blanco, ale dobre byłyby do tego też jakiekolwiek małe kartki.
Z jednej strony piszę na przykład long straddle a z drugiej long call i short call, ta sama cena. Lepszej metody nie znam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kijaszek

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #6575 przez gsg9
Replied by gsg9 on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
w listopadzie zmieniła sie ustawa o obrocie, czy ktoś ma jakieś podsumowanie największych zmian w stosunku do poprzedniej wersji?

"Bardziej boję się trzech gazet niż trzech tysięcy bagnetów."
– Napoleon Bonaparte
Ostatnia10 lata 2 miesiąc temu edycja: gsg9 od.

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu #6593 przez BSD84
Replied by BSD84 on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Cześć,
W celu nauczenia się opcji proponuję wziąć 3 kartki, gumkę, ołówek, linijkę, 2 lub 3 długopisy o różnych kolorach i to wszystko narysować. Ja najpierw uczyłem się z zakupionych materiałów. Potem to wszystko rysowałem. Jak nie pamiętałem to zaglądałem do materiałów. Potem 3 razy powtórzyłem i się nauczyłem. Jak się to narysuje, a nie zapamięta na pałę, to na egzaminie można to szybko sobie narysować i ciężko wtedy stracić na tym punkty.
Powodzenia,
B.

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu - 10 lata 1 miesiąc temu #6594 przez baftek11
Replied by baftek11 on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Cześć Wam, opcje idą gładko jak się je rozrysuje samemu. Łatwiej się potem pamięta. Ja mam problem z zadaniem z finansów przedsiębiorstw (test z 11.10.2015):
W spółce FF zwrot z kapitału (ROC) wynosi 1,84%, stopa zwrotu z kapitału własnego (ROE) wynosi 6,57% a wartość księgowa kapitału obcego (D) wynosi 18000 PLN. Przy powyższych wielkościach, wartość księgowa kapitału własnego (E) wynosi: ??? Będę wdzięczny za rozpisanie tego zadania. Pozdro
Ostatnia10 lata 1 miesiąc temu edycja: baftek11 od.

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu - 10 lata 1 miesiąc temu #6595 przez Bernard Madoff
Replied by Bernard Madoff on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
ROC = 0,0184

ROE = 0,0657

WKO = 18.000

WKW = ?

Rozwiązanie:

ROE = ZYSK NETTO/KAPITAŁ WŁASNY

Obliczasz wartość zysku netto

ZN = ROE * KW

Podstawiasz do wzoru na ROC

ROC = ROE * KW/WKW + WKO

Po przekształeceniach ( te pomine ) powinno wyjść 7002
Ostatnia10 lata 1 miesiąc temu edycja: Bernard Madoff od.

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu #6598 przez baftek11
Replied by baftek11 on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Dzięki za podpowiedź. Wszystko już rozwiązane :)

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu #6622 przez #.
Replied by #. on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Cześć, mam problem z zadaniami z notowań, a konkretnie z tymi "które zlecenia w całości / części wezmą udział w następnej fazie".
Mam wykupiony dostęp do arslege. No i robię to
tak, że robię tabelkę, wpisuję tam limity, układam wszystko żeby było OK, liczę wolumen, potem różnice, sprawdzam jaki kurs i tu następuje problem - co dalej? Mam kurs i skąd mam wiedzieć, które zlecenia pójdą w całości, a które całe itd? Może to głupie pytanie, ale serio, nie mam pojęcia jak to rozgryźć.
W załączniku przesyłam przykładowe zadanie i odnośnie do niego moje pytanie brzmi: Ok, kurs 23,42 ale dlaczego przechodzą akurat te zlecenia w takiej formie, z czego to wynika?

Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki:

Więcej
10 lata 1 miesiąc temu #6623 przez Bernard Madoff
Replied by Bernard Madoff on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Kolego tak na szybko,

Zadanie dotyczy fazy przed otwarciem, a więc można powiedzieć, że kelner zbiera z sali zamówienia, aby wrzucić je do kuchni ;)

W zadanie chodzi o to abyś określił TKO za pomocą 3 warunków zgodnie z regulaminem giełdy, a następnie sprawdził, które z nich wejdą w całości, a które częściowo 4. SUPERWARUNKIEM !!!

O superwarunku mówi Mariusz, w ramach kursu online, jeśli masz dostęp, to możesz rzucić okiem, jeśli nie to napisz podpowiem, jak superwarunek działa.

Pozdrawiam,

A.

Więcej
10 lata 3 tygodni temu #6651 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Najbliższy egzamin MPW za ok. 1 miesiąc. Serdecznie zachęcamy do zakupu abonamentu testów onilne: maklers.pl/mpw/testy-online do serwisu www.maklers.arslege.pl

Więcej
10 lata 2 tygodni temu #6653 przez Piotr
Replied by Piotr on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Dzień dobry. Rozrysowuję sobie strategie opcyjne z jajugi i mam problem ze strategią "Short Box". Po rozrysowaniu, profil wypłaty wychodzi jako odwrotny do tego który jest przedstawiony w książce. Ktoś wie gdzie jest błąd? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Załączniki:

Czas generowania strony: 0.235 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.