- Otrzymane podziękowania: 715
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
zad.91 / zestaw 4:
Spółka ABC osiąga zysk operacyjny (EBIT) 25 mln PLN rocznie...
A: 19%
B: 23%
C: 25%
D: 32%
Wychodzi odpowiedź C.
Też zaznaczyłem C, ale mam koło pytania znak zapytania, więc miałem jakieś wątpliwości
Może dlatego, że odpowiedź wychodzi 25,8% czy jakoś tak czyli w zaokrągleniu 26%Ja miałem ten sam problem, w końcu chyba zaznaczyłem C.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Jesteś pewien, że tak można? Tak przy okazji jak patrzę na to zadanie to nie ma tutaj żadnej informacji na temat krzywej stóp procentowych, nie wiemy jaka ona jest, czy jest płaska, czy może stopy są różne od 1 do 9 roku.
Mówisz, że w obliczeniach wyszło ci 3,33%? Do 3% spore przybliżenie... Sam jestem ciekaw czy dało się jakoś to zadanie rozwiązać.
A jak określiliście stopę wolną od ryzyka w tym zdublowanym pytaniu? Ja zaznaczyłem i w jednym i w drugim, że nie można określić, bo żeby określić musiałyby być podane stopy natychmiastowe od roku 1 do 10...
a co myślisz o rozwiazaniu, które podałem wcześniej? Wg mnie 3% odpowiedź A
Zestaw 4, zadanie 25. Jak podzielić 100 tys. pomiędzy aktywa wolne od ryzyka i aktywa ryzykowne, żeby VaR portfela wyniósł 3000.
obliczenia są proste, po odjęciu jednych przepływów od drugich dostaję:
PV= -72 FV=100 N=10 PMT=0 obliczam stopę i dostaję 3,339
najbliższa wartość to 3%
zad.91 / zestaw 4:
Wychodzi odpowiedź C.
Też zaznaczyłem C, ale mam koło pytania znak zapytania, więc miałem jakieś wątpliwości
Może dlatego, że odpowiedź wychodzi 25,8% czy jakoś tak czyli w zaokrągleniu 26%Ja miałem ten sam problem, w końcu chyba zaznaczyłem C.
WN = [EBIT*(1-T)]/kwn
100 = 25*0,8/kwn więc kwn = 0,2
WZ = 100 + (40*0,09*0,2)/0,09 = 108, gdzie D = 40; KW = 68
kwz = kwn + (kwn-kd)*D/E*(1-T)
kwz = 0,2 + (0,2-0,09)*40/68*0,8 = 0,251764706 = ok. 25%
chyba ze sie pomylili
i odpowiedz B powinna brzmiec
wartosc akcji + wartosc opcji
45 z zestawu 4.
Inwestor nabył akcje spółki natowanej na giełdzie oraz opcje sprzedaży (put) na tę akcje...
Zaznaczyłem D. Że nie można tego określić. Zacząłem kombinować z cenami wykonania tej opcji i kosztami...
Teraz jak patrze to wychodzi odpowiedź B. Wartość ceny akcji + cena wykonania opcji.
Co o tym sądzicie?
zad.91 / zestaw 4:
Wychodzi odpowiedź C.
WN = [EBIT*(1-T)]/kwn
100 = 25*0,8/kwn więc kwn = 0,2
WZ = 100 + (40*0,09*0,2)/0,09 = 108, gdzie D = 40; KW = 68
kwz = kwn + (kwn-kd)*D/E*(1-T)
kwz = 0,2 + (0,2-0,09)*40/68*0,8 = 0,251764706 = ok. 25%
Ok, dzięki, wziąłem KW=60 i stąd błąd
Jesteś pewien, że tak można? Tak przy okazji jak patrzę na to zadanie to nie ma tutaj żadnej informacji na temat krzywej stóp procentowych, nie wiemy jaka ona jest, czy jest płaska, czy może stopy są różne od 1 do 10 roku.[/quote]
obliczenia są proste, po odjęciu jednych przepływów od drugich dostaję:
PV= -72 FV=100 N=10 PMT=0 obliczam stopę i dostaję 3,339
najbliższa wartość to 3%
Dobra, jedziemy z organizacją rozwiązań.
Rozwiązujemy na zestawie 4, gdyż jest sporo aktywnych osób posiadających zestaw 4. Później to przetworzę na inne zestawy.
Najpierw 1-10.
1. Spółka Wega finansuje się jedynie kapitałem własnym i beta akcji w takim przypadku wynosi 1,1.Dobra, jedziemy z organizacją rozwiązań.
Rozwiązujemy na zestawie 4, gdyż jest sporo aktywnych osób posiadających zestaw 4. Później to przetworzę na inne zestawy.
Najpierw 1-10.
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.