- Otrzymane podziękowania: 3
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
też tak rozwiązałem.... więc podbijam pytanie
Może się wydawać że C czyli 3 lata. Ale ja zakładam że on działkę też sprzedaje bo tak jest napisane w zadaniu.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
14 / zestaw 4
wydaje mi się, że polecenie należałoby odczytać w taki sposób:
jeśli zlikwiduję plantację w roku 1 to otrzymam 1000 PLN (za drzewka) + 8000 PLN (za działkę)
jeśli zlikwiduję w drugim to
CF 1 = 0
CF 2 = 3000 + 8000
i tak samo jeśli zlikwiduję w roku 3-cim
CF 1 = 0
F01 = 2
CF2 = 4000 + 8000
Bo o tym, że sprzedaję jabłka nic nie ma, a jedynie, że jeśli sprzedam drzewa z tego sadu, czyli tak jakby dostaję pieniądze za wyrośniętą jabłoń, a nie za owoce z drzew... Być może to nadinterpretacja, ale o CF'ach ze sprzedaży jabłek nie ma wzmianki.
ale jabka zbiera przez 3 lata a w przykladzie policzonym powyzej sa zdyskontowane przychody ze sprzedazy dzialki i jablek tylko z 3 roku
Może się wydawać że C czyli 3 lata. Ale ja zakładam że on działkę też sprzedaje bo tak jest napisane w zadaniu.
ale jabka zbiera przez 3 lata a w przykladzie policzonym powyzej sa zdyskontowane przychody ze sprzedazy dzialki i jablek tylko z 3 roku
ale jakie jabłka? W zadaniu jest napisane o plantacji drzewek ozdobnych. Moim zdaniem trzeba zdyskontować tylko jeden CF ze sprzedaży drzewek + sprzedaż działki. Nie ma napisane że cokolwiek na tych drzewkach rośnie. Zresztą są ozdobne..
Pytano się o to zadanie na egzaminie i układający stwierdził, że przepływów za kolejne lata się nie dodaje.
Pytano się o to zadanie na egzaminie i układający stwierdził, że przepływów za kolejne lata się nie dodaje.
W takim razie najbardziej efektywne jest użytkowanie plantacji 2 lata odpowiedź B,
zgodnie z wartością NPV.
ale jakie jabłka? W zadaniu jest napisane o plantacji drzewek ozdobnych. Moim zdaniem trzeba zdyskontować tylko jeden CF ze sprzedaży drzewek + sprzedaż działki. Nie ma napisane że cokolwiek na tych drzewkach rośnie. Zresztą są ozdobne..
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.