MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Doradcę Inwestycyjnego, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/di/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin DI - 17.11.2013r

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2924 przez tom2
Replied by tom2 on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
ale jabka zbiera przez 3 lata a w przykladzie policzonym powyzej sa zdyskontowane przychody ze sprzedazy dzialki i jablek tylko z 3 roku

też tak rozwiązałem.... więc podbijam pytanie

Może się wydawać że C czyli 3 lata. Ale ja zakładam że on działkę też sprzedaje bo tak jest napisane w zadaniu.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2925 przez WeQ
Replied by WeQ on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
14 / zestaw 4
wydaje mi się, że polecenie należałoby odczytać w taki sposób:
jeśli zlikwiduję plantację w roku 1 to otrzymam 1000 PLN (za drzewka) + 8000 PLN (za działkę)

jeśli zlikwiduję w drugim to
CF 1 = 0
CF 2 = 3000 + 8000
i tak samo jeśli zlikwiduję w roku 3-cim
CF 1 = 0
F01 = 2
CF2 = 4000 + 8000

Bo o tym, że sprzedaję jabłka nic nie ma, a jedynie, że jeśli sprzedam drzewa z tego sadu, czyli tak jakby dostaję pieniądze za wyrośniętą jabłoń, a nie za owoce z drzew... Być może to nadinterpretacja, ale o CF'ach ze sprzedaży jabłek nie ma wzmianki.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2926 przez tom2
nie
zle rozumowanie
jak masz sad to masz i jablka
dlaczego przez 3 lata mialbys ich nie zrywac?
tylko w 3 roku

14 / zestaw 4
wydaje mi się, że polecenie należałoby odczytać w taki sposób:
jeśli zlikwiduję plantację w roku 1 to otrzymam 1000 PLN (za drzewka) + 8000 PLN (za działkę)

jeśli zlikwiduję w drugim to
CF 1 = 0
CF 2 = 3000 + 8000
i tak samo jeśli zlikwiduję w roku 3-cim
CF 1 = 0
F01 = 2
CF2 = 4000 + 8000

Bo o tym, że sprzedaję jabłka nic nie ma, a jedynie, że jeśli sprzedam drzewa z tego sadu, czyli tak jakby dostaję pieniądze za wyrośniętą jabłoń, a nie za owoce z drzew... Być może to nadinterpretacja, ale o CF'ach ze sprzedaży jabłek nie ma wzmianki.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2927 przez farel
Replied by farel on topic Egzamin DI - 17.11.2013r

ale jabka zbiera przez 3 lata a w przykladzie policzonym powyzej sa zdyskontowane przychody ze sprzedazy dzialki i jablek tylko z 3 roku

Może się wydawać że C czyli 3 lata. Ale ja zakładam że on działkę też sprzedaje bo tak jest napisane w zadaniu.

ale jakie jabłka? W zadaniu jest napisane o plantacji drzewek ozdobnych. Moim zdaniem trzeba zdyskontować tylko jeden CF ze sprzedaży drzewek + sprzedaż działki. Nie ma napisane że cokolwiek na tych drzewkach rośnie. Zresztą są ozdobne..

• Roosti
  • Gość
  • Gość
11 lata 5 miesiąc temu #2928 przez Roosti
Replied by Roosti on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
Pytano się o to zadanie na egzaminie i układający stwierdził, że przepływów za kolejne lata się nie dodaje.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #2929 przez WeQ
jak BYK jest napisane "Wpływy netto z wyprzedaży drzewek"

a gdzie jest napisane, że sprzedaję jabłka?

"dlaczego przez 3 lata mialbys ich nie zrywac?" -> nie rozmawiamy o tym co normalny człowiek zrobiłby mając sad... Gdzie jest napisane, że wpływy netto ze sprzedaży drzewek zamieniają się na wpływy netto z jabłek? Jeśli mi to wyjaśnisz to przyznam rację.
Ostatnia11 lata 5 miesiąc temu edycja: WeQ od.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2930 przez tom2
tez prawda
dwei osoby i trzy zdania
jak u prawnikow
ale zgadzam sie byc moze dlatego napisali o ozdobnych zeby podkreslic to ze dochody sa tylko w jednym roku, w roku likwidacji
z jabkami byloby troche inaczej

ale jakie jabłka? W zadaniu jest napisane o plantacji drzewek ozdobnych. Moim zdaniem trzeba zdyskontować tylko jeden CF ze sprzedaży drzewek + sprzedaż działki. Nie ma napisane że cokolwiek na tych drzewkach rośnie. Zresztą są ozdobne..

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2931 przez WeQ

Pytano się o to zadanie na egzaminie i układający stwierdził, że przepływów za kolejne lata się nie dodaje.

W takim razie najbardziej efektywne jest użytkowanie plantacji 2 lata odpowiedź B,
zgodnie z wartością NPV.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2932 przez tom2
mogli to glosno powiedziec
ograniczona kontaktowosc komisji sie klania

W takim razie najbardziej efektywne jest użytkowanie plantacji 2 lata odpowiedź B,
zgodnie z wartością NPV.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2933 przez TLK
Replied by TLK on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
No właśnie! jabka to rozumiem można by dodawać. Ale teraz sprawdziłem ze to są drzewka. A z nich nie będziemy mieli przychodów w czasie trawania. :)

Czas generowania strony: 0.282 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.