MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Doradcę Inwestycyjnego, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/di/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin DI - 17.11.2013r

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2945 przez TLK
Replied by TLK on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
Jak Pan uważa jaka jest szansa odwołać to zadanie z bonami skarbowymi?

3 Zadanie bardzo nieprecyzyjne w swojej treści. Brak jest podanego sposobu kwotowania kursu, występuje założenie, że rok ma 365 dni (rok w PL w bonach skarbowych to 360 dni), a przede wszystkim w odpowiedziach mamy zaznaczone liczby całkowite jako stopy zwrotu, a nie %!!!

Finito z rozwiązaniami, pozostały do weryfikacji i ew. podważenia zadania.

Ponadto:
- MSR
- ekonomia
- prawo

Później postaram się o konwersję na zestawy 2 i 3. Wciąż nie mam jeszcze zestawu 1.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2948 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
Moim zdaniem zadania z instrumentów dłużnych (nie tylko na pierwszym etapie), są relatywnie słabo ułożone i można próbować je podważać. Ostateczny głos i tak należy do Komisji.

Wg mnie, co najmniej kilka zadań nadaje się do odwołania, lub przynajmniej do walki o ich odwołanie. Zadanie z bonami ma wg mnie duże szanse na obalenie.

Całość z odwołaniami to jutrzejszy temat. Na MPW tradycyjnie wyciągamy po kilkanaście potencjalnych zadań do obalenia, a egzamin MPW moim zdaniem jest znacznie lepiej pisany przez Komisję MPW i faktem jest, że jest wiele życzeniowości przy próbie obalania zadań. Na obecnym egzaminie DI-1 widzę większe możliwości do odwołań niż np. na ostatnim egzaminie MPW, a także na poprzednim egzaminie DI-1.

System odwołań proponuję w tym samym standardzie, co sprawdzone już odwołania do MPW. Szczegóły znajdują się tutaj:

www.maklers.pl/di/di1-chmura

Na tą chwilę najważniejsze jest dokończenie rozwiązań i przede wszystkim sprawdzenie własnej punktacji...

3 Zadanie bardzo nieprecyzyjne w swojej treści. Brak jest podanego sposobu kwotowania kursu, występuje założenie, że rok ma 365 dni (rok w PL w bonach skarbowych to 360 dni), a przede wszystkim w odpowiedziach mamy zaznaczone liczby całkowite jako stopy zwrotu, a nie %!!!

Ponadto:
- MSR
- ekonomia
- prawo

Później postaram się o konwersję na zestawy 2 i 3. Wciąż nie mam jeszcze zestawu 1.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2949 przez TLK
Replied by TLK on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
Rozumiem,

Mam jeszcze ostatnie pytanie. Zadanie 78. Wyszło mi Omikoron 11,25% a dla Omega 12% dlatego też zaznaczyłem odpowiedź A. Czy jest Pan pewny tego zadania?

Moim zdaniem zadania z instrumentów dłużnych (nie tylko na pierwszym etapie), są relatywnie słabo ułożone i można próbować je podważać. Ostateczny głos i tak należy do Komisji.

Wg mnie, co najmniej kilka zadań nadaje się do odwołania, lub przynajmniej do walki o ich odwołanie. Zadanie z bonami ma wg mnie duże szanse na obalenie.

Całość z odwołaniami to jutrzejszy temat. Na MPW tradycyjnie wyciągamy po kilkanaście potencjalnych zadań do obalenia, a egzamin MPW moim zdaniem jest znacznie lepiej pisany przez Komisję MPW i faktem jest, że jest wiele życzeniowości przy próbie obalania zadań. Na obecnym egzaminie DI-1 widzę większe możliwości do odwołań niż np. na ostatnim egzaminie MPW, a także na poprzednim egzaminie DI-1.

System odwołań proponuję w tym samym standardzie, co sprawdzone już odwołania do MPW. Szczegóły znajdują się tutaj:

Na tą chwilę najważniejsze jest dokończenie rozwiązań i przede wszystkim sprawdzenie własnej punktacji...

Ponadto:
- MSR
- ekonomia
- prawo

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2950 przez admin
g = wi*ROE

OMIKRON:

wd = 0,375
ROA = 0,12
A/KW = 1,6

wi = 1 - 0,375 = 0,625
ROE = ROA*A/KW = 0,192
g = 0,625*0,192 = 0,12

OMEGA:

wd = 0,4
ROA = 0,1
A/KW = 2,0

wi = 1 - 0,4 = 0,6
ROE = ROA*A/KW = 0,2
g = 0,6*0,2 = 0,12

Wychodzi C.

Rozumiem,

Mam jeszcze ostatnie pytanie. Zadanie 78. Wyszło mi Omikoron 11,25% a dla Omega 12% dlatego też zaznaczyłem odpowiedź A. Czy jest Pan pewny tego zadania?

Ponadto:
- MSR
- ekonomia
- prawo

Za tę wiadomość podziękował(a): TLK

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2951 przez admin
Kto zdał?

Zachęcam do weryfikacji i uzupełniania odpowiedzi.

• Roosti
  • Gość
  • Gość
11 lata 5 miesiąc temu #2952 przez Roosti
Replied by Roosti on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
Z niecierpliwością czekamy na kolejne zestawy :)

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2953 przez miltony
Replied by miltony on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
81 odpowiedź B
Art. 152. KSH
Kapitał zakładowy spółki dzieli się na udziały o równej albo nierównej wartości nominalnej.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2954 przez tom2
Replied by tom2 on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
chyba zdalem
to na "moim" 4 zestawie tu jechalismy
wychodzi na to ze bedzie ok

Kto zdał?

Zachęcam do weryfikacji i uzupełniania odpowiedzi.

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2955 przez miltony
Replied by miltony on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
mam pytanie do zadania 39

stopa wolna 4%
zwrot z portfela rynkowego 11%
beta 0,8

z CAPM licząc zwrot z akcji powinien wynosić 0,04+0,8(0,11-0,04)= 0,096

w treści podano, że wynosi jednak 0,11

na mój rozum akcje są przeszacowane bo zwrot jest wyższy niż wynikający z CAPM

ja obstawiłem dlatego D, jestem już zbyt zmęczony??

Więcej
11 lata 5 miesiąc temu #2956 przez tom2
Replied by tom2 on topic Egzamin DI - 17.11.2013r
jestes juz zmeczony :-)

mam pytanie do zadania 39

stopa wolna 4%
zwrot z portfela rynkowego 11%
beta 0,8

z CAPM licząc zwrot z akcji powinien wynosić 0,04+0,8(0,11-0,04)= 0,096

w treści podano, że wynosi jednak 0,11

na mój rozum akcje są przeszacowane bo zwrot jest wyższy niż wynikający z CAPM

ja obstawiłem dlatego D, jestem już zbyt zmęczony??

Za tę wiadomość podziękował(a): admin

Czas generowania strony: 0.373 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.