MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin MPW - 11.10.2015

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6025 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin MPW - 11.10.2015

Jeśli chodzi o notowanie obligacji na Catalyst. Po sesji dla której rozliczenie w kdpw następuje w dniu ustalenia prawa do odsetek niezrealizowane zlecenia tracą ważność ?

Zgodnie z praktyką nie. Jeśli wystawiasz zlecenie na Catalyst to masz to zlecenie wystawione w cenie czystej (w % wartości nominalnej). Odsetki naliczane i odliczane są niezależnie każdego dnia (fluktuuje cena brudna). Zatem możesz wystawić na obligacjach zlecenie WDA, odsetki kapią zgodnie z wypłatami odsetek.

Zlecenia tracą ważność w momencie zniknięcia obligacji z notowań (w przypadku wykupu obligacji).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6027 przez bazinga
Replied by bazinga on topic Egzamin MPW - 11.10.2015
Mógłby mi ktoś pomóc w kwestii nauki rachunkowości? Jest ogrom tematów wymienionych w zakresie, na co zwrócić szczególną uwagę? Widziałem wcześniejsze pytania to znaczna część była w odniesieniu do inwentaryzacji, dokumentów i okresu ich przetrzymywania ale co jeszcze można być istotne?

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #6029 przez Ringil
Replied by Ringil on topic Egzamin MPW - 11.10.2015

Mógłby mi ktoś pomóc w kwestii nauki rachunkowości? Jest ogrom tematów wymienionych w zakresie, na co zwrócić szczególną uwagę? Widziałem wcześniejsze pytania to znaczna część była w odniesieniu do inwentaryzacji, dokumentów i okresu ich przetrzymywania ale co jeszcze można być istotne?

Wystarczy przerobić ustawę o rachunkowości i rozporządzenia. Z prawem niestety nikt Ci nie pomoże, sam musisz czytać, czytać i jeszcze raz czytać ustawy. Ze swojej strony moge polecić przerabianie ustaw z testami na ArsLege. Może pytania nie są idelane, bo wg mnie były robione przez zewnętrznego poddostawcę a nie przez właściciela tego serwisu i z tego powodu nie do końca odzwierciedlają to o co pytają na egzaminie, ale naprawde dają radę i przyspieszają naukę.

Ze swojej strony chciałem zapytać o przejście z EBIT na zyk netto. Znalazłem gdzies dwa wzory na stopę zwrotu z kapitału (ROC) gdzie w pierwszym wzorze w liczniku było EBIT x (1-T) gdzie T to opodatkowanie. W drugim wzorze na ROC w liczniku był już tylko sam zysk netto. Pytanie brzmi czy po odjęciu podatku od EBIT powstaje zyk netto? Z mojego punktu widzenia powinno to wyglądac tak: EBIT - Podatek = NOPAT - odetki = zysk netto.
Ostatnia10 lata 5 miesiąc temu edycja: Ringil od.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6035 przez Rothbard
Replied by Rothbard on topic Egzamin MPW - 11.10.2015

Pytanie brzmi czy po odjęciu podatku od EBIT powstaje zyk netto? Z mojego punktu widzenia powinno to wyglądac tak: EBIT - Podatek = NOPAT - odetki = zysk netto.

Absolutnie nie. Admin w strefie PREMIUM to kiedyś wyłożył, pozwolę sobie przekleić jego wypowiedź:

"(...)
Polsce jak najbardziej stawka podatkowa przy EBIT ma znaczenie.

W ustawie o rachunkowości mamy do czynienia z pojęciem zysku z działalności operacyjnej i zanim dojdziemy do EBIT, po drodze są jeszcze przychody i koszty finansowe, a także wynik z działalności nadzwyczajnej i dopiero potem mamy zysk brutto (EBT) i po uwzględnieniu podatku zysk netto (EAT).

Jednak, właśnie z uwagi na przerzucenie systemu amerykańskiego na polski grunt, weszły do nas pojęcia typu:

- EBITDA (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) - czyli w uproszczeniu zysk operacyjny plus amortyzacja
- EBIT (Earnings before Interest, Taxes) - czyli w uproszczeniu zysk operacyjny
- EBT (Earnings before Taxes) - czyli zysk brutto
- EAT (Earnings after Interest) - czyli zysk netto
- NOPAT lub NOPLAT (to zostaw i nie mieszajmy lepiej, pojęcie NOPAT/NOPLAT jest stosowanie do przepływów pieniężnych, a nie do wyliczania zysku netto!)

Pojęcia EBITDA powstało od odwrotnego korygowania zysku netto o poszczególne pozycje.

Zastanówmy się jak po kolei EBITDA jest rozdysponowywana przez przedsiębiorstwo:

EBITDA:

Po kolei jest oddzielane:

1. DA (czyli amortyzacja) - to zostaje w firmie, na poniesione koszty inwestycyjne (to co można amortyzować)!
2. I (odsetki) - są płacone wierzycielom, przed zaspokojeniem Skarbu Państwa! Wierzyciele mają pierwszeństwo przed Skarbem Państwa i akcjonariuszami - praktycznie w każdym cywilizowanym systemie gospodarczym - czy to w USA czy w PL!
3. T (podatki) - czyli w 3 kolejności szarpie Skarb Państwa
4. E (zysk netto) - czyli to co pozostanie - zostaje dla właścicieli, przy czym jak będą chcieli tą kasę wyjąć z firmy, to Skarb Państwa łupnie im jeszcze jeden podatek - podatek od dywidendy...

NOPAT/NOPLAT:

To zupełnie inne pojęcie, wprowadzone na potrzeby liczenia modeli cash flow (przepływów pieniężnych). W NOPAT/NOPLAT idea jest inna, gdyż NOPAT/NOPLAT, to Net Operating Profit After Taxes, lub Net Operating Profit les Adjusted Taxes, czyli innymi słowy to EBIT, po umniejszeniu o podatek. NOPAT = EBIT*(1-T).

Rozbijmy zatem na części pierwsze NOPAT.

EBIT*(1-T) = EBT*(1-T) + I*(1-T) = EAT (zysk netto) + I*(1-T).

Moim zdaniem idea obliczania NOPAT, polega na tym, iż badamy przepływy pieniężne, która wypracuje firma, dla swoich dawców kapitału (wierzycieli odpowiadających w pasywach za zobowiązania i akcjonariuszy odpowiadających w pasywach za kapitał własny), ale z wyłączeniem tego co pójdzie do Skarbu Państwa (podatku).

I tak:

- akcjonariusze otrzymają zysk brutto po umniejszeniu o podatek, czyli EBT*(1-T), czyli zysk netto.
- wierzyciele (głównie z punktu widzenia obligatariuszy), otrzymają odsetki, po umniejszeniu o podatek, czyli I*(1-T).

Zatem NOPAT możemy potraktować, jako dość uproszczoną bazę do liczenia Cash Flow, uwzględniającego interesy wszystkich dawców kapitału (zarówno wierzycieli, jak i akcjonariuszy). Stąd ma on duże zastosowanie przy modelu FCFF/FCF.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienie, trochę wzmocni zrozumienie tematyki..."
Za tę wiadomość podziękował(a): admin, krzychol18

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #6036 przez admin
Rothbard wystarczająco mocno i dogłębnie wyjaśnił temat.

ROC przedstawiony w sumie we 3 wzorach w książce Tuzimka Szblewskiego zawiera w jednym przypadku
[ROC = ZN / (KW+D)]
bardzo duży błąd. Sam wzór jest też kompletnie bez sensu (gdyż licznik przedstawia korzyść jedynie dla akcjonariusza, a mianownik dostarczony kapitał przez wszystkich dostawców kapitału)! Nie przeszkadza to jednak Komisji wyciągać ten wzór z książki i testować jego znajomość na egzaminie MPW! Odwołania nic w tym zakresie nie dają. Przerabialiśmy już ten temat.

Wniosek jest prosty na egzamin MPW należy się nauczyć również wzoru z błędem!
Ostatnia10 lata 5 miesiąc temu edycja: admin od.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6037 przez PiotrGaździak
Replied by PiotrGaździak on topic Egzamin MPW - 11.10.2015
Mam pytanie do zadania 42 z ostatniego testu mi wychodzi odpowiedź B, wiem że Komisja uznała odpowiedź C ale 2000 ma takie same parametry obrotu jak 2001 i do tego jest bliższe kursowi odniesienia (pomimo tego że pytanie jest o TKO). Sprawdzałem forum poprzedniego egzaminu MPW gdzie było to szeroko opisywane ale nikt nie wyłożył tego dokładnie. Zlecenie PKC przelatuje w obu przypadkach (2000 i 2001) i tak samo drugie zlecenie jest realizowane w tej samej ilości 3014 czyli niepełne. Skad więc ta odpowiedź C ?

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6038 przez affinity
Replied by affinity on topic Egzamin MPW - 11.10.2015
Regułka, którą musisz sobie zapamiętać, to "Kurs otwarcia (zamknięcia) nigdy nie może być mniej korzystny od niezrealizowanej oferty". Gdyby TKO wynosiło 2000, to w arkuszu zostałaby Ci część zlecenia kupna po 2001.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6039 przez admin
PKC jest traktowane w tym przypadku jako zlecenie z najlepszym dostępnym limitem, zatem musi być zrealizowane w całości.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6042 przez PiotrGaździak
Replied by PiotrGaździak on topic Egzamin MPW - 11.10.2015
Oczywiście zgadza się, dzięki Mariusz. 15 min po tym jak umieściłem pytanie połapałem się o co chodzi, swoją drogą bardzo trudne pytanie ale ciekawe. Faktycznie przy 2001 zlecenie 4000 zredukuje się ale przejdzie częściowo do kolejnej fazy.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #6053 przez maciek9180
Replied by maciek9180 on topic Egzamin MPW - 11.10.2015
Myślicie, że przez rekordową zdawalność z marca, obecny egzamin zmienią całkowicie ?

Czas generowania strony: 0.175 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.