- Otrzymane podziękowania: 0
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Witam,
Pytanie do Pana Mariusza. W zbiorkach zadań instrumentów dłużnych są dwa podobne zadania różniące się tylko danymi w mojej ocenie. Jest to test 25.03.2012 zad. 61 i test 28.10.2012 zad 101. w tresci zadania jest info ze cena nabycia i cena zakupu jest równa, a w rozwiazaniach tych zadań w jednym jest napisane ze musimy przyjać zalożenie ze np cena nominalna wynosi 100 zl a wiec cena nabycia i wykupu tez jest 100 wiec zgadzalo by się do wzoru na roczną stope MIRR za pv musimy podstawic 100, ale drugim identycznym zadaniu w rozwiazaniach nie pisze nic, ze powinnismy zrobić zalożenie odnosnie ceny nominalnej tylko jest napisane ze P1=P2 a wiec PV=FV i we wzorze na MIRR za PV zostalo podstwiona wartosc sprzedaży obligacji drugiemu wlascicielowi. Dlatego chciałem zapytać cze jakiś niuans przeoczyłem?
Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawaim
Witam przyszłych doradców inwestycyjnych!
Rozwiązuje sobie zadania z ostatniego egzaminu DI1 i mam problem z zadaniem 34:
34 Kontroler produktów sprzedawanych w dużym sklepie dokonuje kontroli znajdujących się w sklepie
produktów, o których wiadomo, że są w 25% przypadków wadliwe. W celu kontroli wybiera on
losowo 100 produktów. Której z wymienionych poniżej wartości jest najbliższe prawdopodobieństwo
tego, że co najmniej 20% wyrobów w tej próbie jest wadliwych?
A 0,7564;
B 0,7564;
C 0,8749;
D 0,9015.
Czy ktoś wie jak to ugryźć?Pzdr
Witam przyszłych doradców inwestycyjnych!
Rozwiązuje sobie zadania z ostatniego egzaminu DI1 i mam problem z zadaniem 34:
34 Kontroler produktów sprzedawanych w dużym sklepie dokonuje kontroli znajdujących się w sklepie
produktów, o których wiadomo, że są w 25% przypadków wadliwe. W celu kontroli wybiera on
losowo 100 produktów. Której z wymienionych poniżej wartości jest najbliższe prawdopodobieństwo
tego, że co najmniej 20% wyrobów w tej próbie jest wadliwych?
A 0,7564;
B 0,7564;
C 0,8749;
D 0,9015.
Czy ktoś wie jak to ugryźć?Pzdr
Hej. to będzie tak:
(0,2-0,25)/(0,25x0,75/100)^0,5 = -1,15. Odczytujemy z tablic rozkładu normalnego wartość = 0,1251. Pytają o co najmniej czyli 1-0,1251 = 0,8749 odp. C.
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.