MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin maklerski - 27.10.2013r.

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2555 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin maklerski - 27.10.2013r.

Czekam na środę :) Przeliczyłem i wychodzi tak 167 pkt z możliwością na więcej ale i mniej. Mam nadzieję jednak, że do przodu :)

Bardzo ładnie! Powinno być pozytywnie! Ale trzeba czekać na oficjalne wyniki :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2556 przez tymonz
Replied by tymonz on topic Egzamin maklerski - 27.10.2013r.
hej, ja mam pytanka do zestawu 1:
115 - ja zaznaczyłem call ratio back spread, zasugerowałem się "pewnym poziomem zysku" czyli przy spadku zysk poziomy ;)
118- linia charakterystyczna akcji, tutaj kojarzyłem CML czyli linia nie akcji a rynku, czy ewentualnie można się odwołać?
18-strasznie mnie zaintrygowało to zadanie, zostało mi trochę czasu i siedziałem nad nim sporo, wychodziło mi 23.4%, nie było takiej odpowiedzi, więc nie zaznaczzyłem, ciekawy jestem jak to rozwiązać. bo ja liczyłem Kw + Ko= 1,3 Kw i 1,3 *18 %= 23,4%

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2557 przez admin

hej, ja mam pytanka do zestawu 1:
115 - ja zaznaczyłem call ratio back spread, zasugerowałem się "pewnym poziomem zysku" czyli przy spadku zysk poziomy ;)
118- linia charakterystyczna akcji, tutaj kojarzyłem CML czyli linia nie akcji a rynku, czy ewentualnie można się odwołać?
18-strasznie mnie zaintrygowało to zadanie, zostało mi trochę czasu i siedziałem nad nim sporo, wychodziło mi 23.4%, nie było takiej odpowiedzi, więc nie zaznaczzyłem, ciekawy jestem jak to rozwiązać. bo ja liczyłem Kw + Ko= 1,3 Kw i 1,3 *18 %= 23,4%

115 - dla mnie jest raczej czytelne. nie wiem czy da się coś z tym zrobić. Ale na pewno trzeba próbować.

118 - CML to capital market line, SCL to security characteristic line. Moim zdaniem bez szans na odwołanie

18 - tutaj nie jestem 100% pewny, czy 22,2% to dobra odpowiedź wg KNF. jest to dobra odpowiedź wg wzoru:

ROC = [EBIT*(1-T)] / (KW + DŁUG) i dalej przekształcając na ROE = ZN / KW

Ale w Tuzimku, Szablewskim jest jeszcze inny - błędny wzór ROC = ZN / (KW + DŁUG)

W pierwszym przypadku, wykorzystujemy podatek (jest podany), koszt długu (jest podany) i wychodzi wynik 22,2%.

W drugim przypadku, obliczamy bez użycia podatku i kosztu długu i wychodzi 23,4%.

Na egzaminie w kwietniu 2013, komisja wykorzystała błędny wzór z Tuzimka, Szablewskiego ROC = ZN / (KW + DŁUG); więc można próbować się odwoływać...

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2558 przez pawel449
Replied by pawel449 on topic Egzamin maklerski - 27.10.2013r.
u mnie tez wyglada to ok

167pkt i nie liczylem 3 pytan ,co do ktorych nie pamiatem czy udzielilem na nie odpowiedzi wiec moze byc nawet 173pkt

w dwoch przypadkach zmazywalem gumka odpowiedzi , niestety zostal widoczny slad na karcie odpowiedzi ,ale osoba pilnujaca powiedziala,ze oprocz komputera sprawdzaja to tez ludzie wiec nie powinienem miec uznanych po 2 odpowiedzi w jednym pytaniu

Swietne uczucie po raz pierwszy od dluzszego czasu spedzic wieczor nie uczac sie , ewentualnie nie miec wyrzutow sumienia ,ze sie nie ucze :)
Za tę wiadomość podziękował(a): admin

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2559 przez admin

u mnie tez wyglada to ok

167pkt i nie liczylem 3 pytan ,co do ktorych nie pamiatem czy udzielilem na nie odpowiedzi wiec moze byc nawet 173pkt

w dwoch przypadkach zmazywalem gumka odpowiedzi , niestety zostal widoczny slad na karcie odpowiedzi ,ale osoba pilnujaca powiedziala,ze oprocz komputera sprawdzaja to tez ludzie wiec nie powinienem miec uznanych po 2 odpowiedzi w jednym pytaniu

Swietne uczucie po raz pierwszy od dluzszego czasu spedzic wieczor nie uczac sie , ewentualnie nie miec wyrzutow sumienia ,ze sie nie ucze :)

Ładnie Pawle, bardzo ładnie. Powinno być ok, ale trzeba poczekać na wynik oficjalny :)

Jak na razie są 4 pozytywne sygnały:

185
167-173
167
163

Moim zdaniem, Komisja "trzyma poziom". Egzamin był dość trudny. Pytania z rachunkowości - miazga, sporo nowości też powyjmowali, ale już UTP, był relatywnie łatwy. Przy 164 kandydatach, liczba laureatów moim zdaniem wyniesie ok. 20-30 osób.

No nic, pora spać, choć Maklers Forum, funkcjonuje non-stop - serwery się nie męczą ;)

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2560 przez piotrfx
Replied by piotrfx on topic Egzamin maklerski - 27.10.2013r.
Może ktoś przesłać mi skany z egzaminu na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. ? Z góry dzięki :D

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2561 przez PiotrKrasuski
Replied by PiotrKrasuski on topic Egzamin maklerski - 27.10.2013r.
A u mnie niestety pod kreską. Około 143 pkt. W tym kilka głupich błędów wynikających głównie ze zmęczenia. Nie zdążyłem też powtórzyć ustawy o rachunkowości i KSH. W ogóle do nich nie zajrzałem w trakcie przygotowań do tego egzaminu myśląc, że nie będzie z tego pytań albo, że będą łatwe. Ale jak na pierwszy raz nie jest to taki zły wynik. Na wiosnę przygotuję się lepiej. Widać do egzaminu na MPW nie można pominąć niczego. Gratuluję wszystkim, którzy nad kreską.

Mariusz,
Dzięki za cenne rady i wypowiedzi na forum, które w istotny sposób pomogły mi w przygotowaniach.

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu #2562 przez admin

A u mnie niestety pod kreską. Około 143 pkt. W tym kilka głupich błędów wynikających głównie ze zmęczenia. Nie zdążyłem też powtórzyć ustawy o rachunkowości i KSH. W ogóle do nich nie zajrzałem w trakcie przygotowań do tego egzaminu myśląc, że nie będzie z tego pytań albo, że będą łatwe. Ale jak na pierwszy raz nie jest to taki zły wynik. Na wiosnę przygotuję się lepiej. Widać do egzaminu na MPW nie można pominąć niczego. Gratuluję wszystkim, którzy nad kreską.

Mariusz,
Dzięki za cenne rady i wypowiedzi na forum, które w istotny sposób pomogły mi w przygotowaniach.

Wynik bardzo dobry, ale niewystarczający...

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #2563 przez RemigiuszLemke
Replied by RemigiuszLemke on topic Egzamin maklerski - 27.10.2013r.
U mnie 164 punkty z tym, że wszędzie gdzie nie byłem pewny czy zapisałem odpowiedź do karty a nad którymi się zastanawiałem były błędne to przyznawałem sobie minus. a w 2 zadaniach skłaniałem się ku dobrej odpowiedzi ale pewności nie mam czy przeniosłem ostatecznie na kartę to zostawiałem zero. więc pełen nadziei czekam na środę. bylebym tylko nie popełnił błędów przy przepisywaniu na kartę ;)

Mariusz miałeś rację odnośnie głupich błędów popełnianych z pośpiechu. kurcze aż 5 takich błędów ;/
Ostatnia11 lata 6 miesiąc temu edycja: RemigiuszLemke od.

Więcej
11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #2564 przez admin

U mnie 164 punkty z tym, że wszędzie gdzie nie byłem pewny czy zapisałem odpowiedź do karty a nad którymi się zastanawiałem były błędne to przyznawałem sobie minus. a w 2 zadaniach skłaniałem się ku dobrej odpowiedzi ale pewności nie mam czy przeniosłem ostatecznie na kartę to zostawiałem zero. więc pełen nadziei czekam na środę. bylebym tylko nie popełnił błędów przy przepisywaniu na kartę ;)

Mariusz miałeś rację odnośnie głupich błędów popełnianych z pośpiechu. kurcze aż 5 takich błędów ;/

Tak niestety jest na tym egzaminie (głupie błędy).

Powinno być ok, ale trzeba czekać bo od progu niewiele...

Krótka aktualizacja pozytywnych sygnałów:

Jak na razie są 5 pozytywnych sygnałów:

185
167-173
167
164
163
Ostatnia11 lata 6 miesiąc temu edycja: admin od.

Czas generowania strony: 0.179 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.