- Otrzymane podziękowania: 2
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Cześć, miałbym do Was prośbę o wyjaśnienie jednej kwestii. Chodzi o pojęcie rozpiętości opcyjnej obligacji. Z tego co mi wiadomo jest to różnica między YTM obligacji z opcją i YTM zwykłej obligacji (ryzyko kredytowe pomijam). W takim razie rozpiętość opcyjna obligacji z opcją sprzedaży dla inwestora powinna być ujemna, gdyż YTM takiej obligacji musi być niższe niż YTM obligacji bez opcji (żeby rekompensować wartość opcji). W zadaniach natomiast spotykam się z dodatnią rozpiętością opcyjną takich obligacji. Możecie mi powiedzieć gdzie robię błąd?
Cześć, miałbym do Was prośbę o wyjaśnienie jednej kwestii. Chodzi o pojęcie rozpiętości opcyjnej obligacji. Z tego co mi wiadomo jest to różnica między YTM obligacji z opcją i YTM zwykłej obligacji (ryzyko kredytowe pomijam). W takim razie rozpiętość opcyjna obligacji z opcją sprzedaży dla inwestora powinna być ujemna, gdyż YTM takiej obligacji musi być niższe niż YTM obligacji bez opcji (żeby rekompensować wartość opcji). W zadaniach natomiast spotykam się z dodatnią rozpiętością opcyjną takich obligacji. Możecie mi powiedzieć gdzie robię błąd?
I jak wrażenia po egzaminie? jak Wam poszło? tym razem najmniej przyjemne bylo zadanie 5. Udalo Wam się go roztrzepać? Reszta standardówka. Zastanawiający jest wynik spadku krzywej dochodowości w okresie 7-10 miesięcy w czwórce. Stopa terminowa tu wyszła prawie zerowa
. Ale może o to właśnie chodzilo układającemu zadanie żeby wyraźnie pokazać strategię hedgingową FRA?
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.