- Otrzymane podziękowania: 715
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
Pewnie coś w tym jest. Ale i tak uważam, że CFA jest świetnym papierem i planuję zrobić. Gdyby nie cena to zacząłbym naukę do CFA łącząc ją z nauką do DI, które mam zamaiar teraz zdawać ale z tego co się doszukałem w internecie to pierwszy egzamin tj opłata za rejestracje + opłata za członkostwo wychodzi około $1000. Na tę chwilę nie mogę sobie na taki wydatek pozwolić. Mało osób też wie, że jest konkurs organizowany przez stowarzyszenie CFA i wygrana konkursu skutkuje uzyskaniem licencji z tego co tam pamiętam. Jest to świetna inicjatywa - nawet jak się nie wygra to każda drużyna ma kontakt ze swoim mentorem, który licencje ma
a Chyba 2 lata temu wygrała drużyna z Wrocławia bodajże ;-D
Połączyć naukę do CFA i Doradcy za razem to musi być nie lada wyczyn.
Warto po raz kolejny podkreślić, że CFA to nie jest licencja. Poza tym, jest jakikolwiek konkurs, którego zwycięstwo daje z miejsca certyfikat CFA (pomijając oczywiście 4-letni staż pracy na rynkach finansowych) ? Do tej pory nie było takich rzeczy. Może chodzi o program stypendialny, który jest oferowany kandydatom do CFA na całym świecie, który zwalnia z części opłat za egzaminy, ale samego certyfikatu na pewno nie daje.
Odnośnie CFA level 1 (myśląc o podchodzeniu w czerwcu 2016) to opłaty z nim związane to:
Program enrollment fee - 450$
Standard registration fee (bo early już przepadł) - 860$
Do tego ewentualnie oficjalne materiały od Schwesera około 350-650$ w zależności który pakiet się chce (z Qbankiem lub bez). Można te materiały pobrać w wersji pirackiej z internetu, aczkolwiek ja przykładowo jestem zwolennikiem inwestowania w swoją edukację i raczej wybierałbym materiały z oficjalnego źródła.
Podsumowując, koszty przystąpienia do CFA level 1 wahają się w przedziale od 5000 zł do powiedzmy racjonalnie biorąc 7500 zł.
Porównując te koszty do kosztów pierwszego etapu DI, licząc razem z materiałami pomocniczymi od zespołu maklers - są one znacząco większe.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
No cóż zawsze Maklers może rozważyć kursy przygotowujące do CFA
tam gdzie popyt tam biznes do zrobienia - czemu nie
Dziękuję za gratulacje. Teraz nie jestem w stanie znaleźć potwierdzenia moich słów odnośnie do tego konkursu, mogłem coś źle zrozumieć ale no nie wiem. Jest coś takiego jak challenge, w którym zwycięzcy lokalnej części "programu" dostają stypendium CFA society - zwolnienie z opłat bodajże - ale nie wiem co jest do wygrania w ramach globalnego poziomu - wydaje mi się, że właśnie tytuł ale nie na 100%. A co do tych opłat to tego podręcznika Schweser nie musisz kupować, wszystko jest w tym co dostajesz od CFA institute
Ja mam generalnie złe wspomnienia z nauki taki "skrótów", moja pierwsza nauka do MPW opierała się na przerobieniu notatek typowo pod egzamin. Nie zdałem. Ucząc się samemu, wyłącznie z zakresu - korzystając z książek, w których zagadnienia występują (przerobiłem Reilliego całego praktycznie, Jajugę, trochę Hulla, Fabozziego i Grubera - i powtarzając prawo z notatek, które zrobiłem + rozwiązując sobie testy z maklersów udało mi się zdać. Dlatego pewnie do CFA bym się uczył z tych podręczników od nich
Nie mówię, że się nie da ale no jakoś bym się bał pewnie xD No i jak wiadomo, uczymy się nie po to, żeby mieć tytuł/licencję tylko, żeby zdobyć wiedzę. To jest podstawa samorozwoju. W każdym razie mój następny przystanek to DI p. 1 ;-p
Witam,
z międzynarodowych egzaminów w Polsce najbardziej znanym pozostaje CFA, a czy ktoś wie coś więcej na temat brytyjskich egzaminów organizowanych przez CISI:
www.cisi.org/cisiweb2/cisi-website/cisi-...es-professional-body
Osobiście dowiedziałem się o ich "istnieniu" w poprzedniej pracy i teraz zastanawiam się czy zamiast CFA nie skupić się na uzyskaniu tej certyfikacji. DI dla mnie osobiście odpada, ponieważ nie chcę ograniczać sobie możliwości rozwoju zawodowego jedynie do Polski. Na zagranicznych forach obie kwalifikacje są określane jako równorzędne, a CISI oferuje według mnie szerszy zakres materiałów.
Z drugiej strony nie wiem jak wygląda rozpoznawalność tej certyfikacji na rynkach innych niż Wielka Brytania.
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.