- Otrzymane podziękowania: 42
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Taki pomysł ja też miałem
jednak sprawa wydaje mi się nieco bardziej problematyczna:
To najprostsze rozwiązanie na logikę. Reszta to tylko i aż formowanie tego sposobu rozumienia...
1) nie konstruujemy longa w futures na kanadyjskie bony skarbowe, tylko na stopę procentową w Kanadzie. W Hullu jest rozróżnienie między futures na bony a tzw. futures na eurodolara (czyli na stawkę LIBOR). W zasadzie różnią się niewiele, ale o ile futures na bony opiewa na bony (a więc long oznacza granie na spadek stóp) to futures na eurodolar opiewa na stopę procentowa (a więc long oznacza granie na wzrost stóp). Tak ja to zrozumiałem, nie wiem czy poprawnie
Ok, nie doczytałem treści zadania (było trochę późno - trzeba zatem to zmodyfikować).
2) czy powinniśmy to robić na wzorach dla wyznaczenia ceny futures, czy na wzorach na wartość futures? (podstawowy wzór f=(F-K)e^(-rT) )? Jeżeli np. nasz syntetyczny kontrakt jest w contango, a wzorcowy w backwardation, to różnica będzie istotna (?)
To zależy od jakiej strony podejdziesz do kontraktu, czy jest to kontrakt USDCAD (ile CAD za 1 USD), czy CADUSD (ile USD za 1 CAD). Tj. która waluta jest walutą bazową, a która kwotowaną. Ja przyjąłem, że bazową jest USD, a kwotowaną CAD.
Zrobienie tego na wzorach wg powyższego schematu, pokazuje jak co się skraca.
3) czy w związku ze specyfiką kwotowania kontraktów futures na bony skarbowe, możemy stosować wzór F=S*(1+r)? W takim ujęciu wzrost stóp oznaczałby wzrost ceny futures, a jak wiemy kwotowanie w %nominału oznacza coś odwrotnego...
Słuchajcie, jak to jest.
W zadaniu 3 z maja 2011 r. KNF pyta o próg rentowności. I niby łatwe - liczę cenę opcji i sprawdzam, kiedy S-X=c... ale potem sobie myślę - zaraz, zaraz, a wartość pieniądza w czasie?
I tutaj pytanie do Was: czy S=X+c, czy S=X+c(1+r) ???
Trzeba robić tak jak św. Hull przykazał. Na stronie 302. jest przykład, którym trzeba się kierować.
Po co Ci wartość pieniądza w czasie skoro opcję można sprzedać od razu na rynku wtórnym? Nie ma tu znaczenia czy jest europejska czy amerykańska.
Zadanie 6.9., Hull, s. 191.
"Jeśli instytucja finansowa pośrednicząca w swapie przedstawionym na diagramie 6.6 posłuży się kontraktami forward w celu zabezpieczenia się przed ryzykiem walutowym, to jej zysk będzie większy, czy mniejszy niż 40 punktów bazowych? Uzasadnij odpowiedź".
![]()
Załączam diagram, kliknij aby powiększyć.
No wydaje mi się, że jak sobie forwardem zabezpieczy to równo 40 punktów bazowych? Tylko jak to dokładnie technicznie powinno wyglądać?
Cała zabawa polega na założeniu, że wartości nominalne pożyczki w GBP i USD są takie same - w ujęciu dolarowym (albo funtowym). Dla ułatwienia ustalmy sobie jakiś kurs wymiany np. GBP/USD=2
Dla pożyczki 100 mln funtów mamy równonominałową pożyczkę 200 mln dolarów
Instytucja finansowa płaci co miesiąc 1 mln funtów = 2 mln dolarów, a otrzymuje 1,4%*200 mln = 2,8 mln dolarów. A więc na czysto 0,8 mln dolarów. O ile kurs GBP/USD będzie równy 2 przez cały okres swapa (co uzyskujemy za pomocą forward), instytucja zarobi 0,8/200= 40 p.b. na czysto.
Jeżeli kurs byłby płynny, to wzrost wartości dolara byłby korzystny dla instytucji (zysk>40p.b.) bo dostaje tyle samo dolarów (2,8 mln) ale musi wydawać mniej dolarów aby kupić 1 mln funtów, które oddaje dalej.
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.