- Otrzymane podziękowania: 4
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Zadanie 86 jak zostało rozwiązane?
mamy puty. Im niższa cena aktywa bazowego, ceteris paribus, tym wyższa cena puta (wynika to z put-call parity). Zatem porównawszy opcję Y oraz Z, widzimy że cena jest ta sama, ale Z ma dalszy termin do wygaśnięcia, czyli premia czasowa jest tu większa niż w opcji Y, a ponieważ mają te same ceny, to znaczy że wartość wewnętrzna Y jest wyższa (bo Y ma niższą premię czasową, więc to intrinsic value musi nadrabiać!). A wyższa wartość wewnętrzna jest wtedy, gdy X-S, więc niższe S daje wyższe intrinsic value. Tym wywodem robimy analogię do opcji X, gdzie widzimy, że parametry są te same co w opcji Y, jedynie underlying asset jest inny. A że opcja X ma niższą cenę, oznacza to że ma niższą wartość wewnętrzną (bo na efektywnym rynku premie czasowe X i Y będą te same, skoro mają te same volatility i maturity). Zatem skoro Y ma wyższą wartość wewnętrzną od X to znaczy że Y opiewa na akcję o niższej cenie rynkowej.
Odpowiedź B jest prawidłowa.
Jeszcze jakbym mógł prosić o rozwiązanie do 36 zadania.
Postaram się też przerobić klucz na odpowiedzi do zestawu numer 3, mam nadzieje, że się komuś przyda.
Super robota, dzięki Tamirland!
Wiemy coś o tym i bardzo to doceniamy!
Postaram się też przerobić klucz na odpowiedzi do zestawu numer 3, mam nadzieje, że się komuś przyda.
1,015 [LN] * 12 =
Tomek, ile punktów wychodzi?
1,015 [LN] * 12 =
Tomek, ile punktów wychodzi?
Kurde, zamieszałem się w tym zadaniu, uznałem że skoro odsetki kapitalizowane są w sposób ciągły to i ta stopa 1,5% jest podana dla jednego miesiąca w kapitalizacji ciągłej.
133 niestety
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.