Muszę zacząć od tego, że jestem osobą, która raczej unika ryzyka w każdej postaci – czy to w pracy, gdzie zawsze wybieram sprawdzone rozwiązania, czy w życiu osobistym, gdzie trzymam się utartych schematów i nie przepadam za niespodziankami. Moja dziewczyna często mówi, że jestem jak stary, dobry sweter – wygodny, przewidywalny i niezawodny, ale bez większego polotu. I wiecie co? Przez długi czas zupełnie mi to pasowało, aż do tamtego pamiętnego czwartku, który zaczął się od samego rana serią drobnych, ale niezwykle irytujących niepowodzeń. Najpierw zaspalem, bo budzik, który ustawilem wieczorem, postanowił, że tego dnia odpocznie, a ja obudziłem się dopiero wtedy, gdy słońce już dawno zdążyło wejść wysoko na niebo, a światło wpadające przez okno oświetliło mój pokój w sposób, który nie pozostawiał wątpliwości – spóźniłem się. W szaleńczym pędzie wyskoczyłem z łóżka, przewróciłem kubek z zimną już herbatą, która zalazła cały stół i część dokumentów, które przygotowywałem wczoraj wieczorem do pracy, a gdy w końcu udało mi się wyjść z domu, okazało się, że znowu przegapiłem autobus i musiałem czekać dwadzieścia minut na kolejny, spędzając ten czas na nerwowym przestepywaniu z nogi na noge i przeklinaniu swojego pecha. W pracy wszystko szło nie tak – klienci dzwonili z problemami, szef patrzył na mnie krzywym okiem, a mój ulubiony długopis, który służył mi wiernie od lat, nagle przestał pisać, zostawiając na kartkach tylko ślady po zaschniętym tuszcie.Wróciłem do domu późnym wieczorem, wykończony, sfrustrowany i z poczuciem, że ten dzień był jednym wielkim pasmem porażek, które powinny skłonić mnie do tego, żeby schować się pod kołdrę i nie wychodzić aż do następnego tygodnia. Rzuciłem torbę w kąt, wlazłem na kanapę, włączyłem telewizor, ale nawet ulubiony serial nie był w stanie podnieść mnie na duchu, bo w głowie wciąż miałem ten obraz przewróconego kubka z herbatą i stos papierów, które musiałem odtworzyć od nowa. I właśnie wtedy, gdy już myślałem, że nic nie jest w stanie wyciągnąć mnie z tego dołka, usłyszałem charakterystyczny dźwięk powiadomienia na telefonie. To był mój stary znajomy z czasów studiów, z którym dawno nie rozmawiałem, a który najwyraźniej postanowił właśnie tego dnia przypomnieć o swoim istnieniu. W krótkiej wiadomości napisał coś o jakimś kodzie, który ostatnio wykorzystał i który, jak twierdził, sprawił, że jego wieczór stał się znacznie ciekawszy. Pomyślałem wtedy z lekką ironią, że akurat teraz, gdy mam najgorszy dzień od miesięcy, ktoś pisze mi o tym, że można zrobić coś, co poprawi humor – ale ciekawość wzięła górę, a może to była desperacja, sprawiła, że postanowiłem sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi.Wszedłem w link, który przysłał, i znalazłem się na stronie, która początkowo wydała mi się dość enigmatyczna, ale im dłużej się na nią patrzyłem, tym bardziej dostrzegałem w niej pewną strukturę i porządek, który nagle zaczął do mnie przemawiać. W górnym rogu ekranu widniało pole, w które można było wpisać coś, co znajomy nazwał
vavada bonus code
, i to właśnie to zdanie, ta konkretna fraza, sprawiła, że poczułem, jakby ktoś podał mi klucz do drzwi, które wcześniej były dla mnie zamknięte. Nie miałem pojęcia, jak to działa, ale skoro kolega, który zawsze był bardziej rozrywkowy ode mnie, twierdził, że warto spróbować, postanowiłem dać temu szansę. Znalazłem ten kod w wiadomości, wpisałem go w odpowiednie miejsce, a potem zacząłem rozglądać się po stronie, która nagle otworzyła przede mną cały wachlarz możliwości, o których wcześniej nie miałem pojęcia. I wiecie, co było najśmieszniejsze? Że w tym momencie, gdy klikałem w te kolorowe przyciski i obserwowałem, jak coś się dzieje na ekranie, zapomniałem o całym dniu, który był dla mnie koszmarem, o herbatce, o zepsutym długopisie, o wszystkich tych niepowodzeniach, które jeszcze godzinę temu wydawały mi się nie do pokonania. To było jak ucieczka, ale nie taka desperacka, bardziej jak świadome wejście w świat, który oferował mi chwilę wytchnienia od rzeczywistości.Pierwsze kilkanaście minut spędziłem na tym, żeby zrozumieć, jak to wszystko działa, bo przecież nie byłem ekspertem w tej dziedzinie, a cała terminologia, która pojawiała się na stronie, była dla mnie całkowicie obca. Ale im dłużej tam byłem, tym bardziej czułem, że zaczynam rozumieć zasady, które rządzą tym wirtualnym wszechświatem, i że nie potrzebuję być specjalistą, żeby czerpać z tego przyjemność i satysfakcję. Wpłaciłem małą kwotę, taką, która nie zrujnowała by mnie, gdyby przepadła, ale która jednocześnie dała mi poczucie, że uczestniczę w czymś realnym, że moje decyzje mają znaczenie. I wtedy zaczęła się prawdziwa magia tego wieczoru. Każde kliknięcie, każdy wybór, każda decyzja – wszystko to sprawiało, że poziom mojej adrenaliny rósł, że serce zaczynało bić szybciej, a na mojej twarzy, po raz pierwszy od wielu godzin, pojawił się uśmiech, który nie był wymuszony ani sztuczny. To było jak powrót do dzieciństwa, gdy grało się w gry, które wciągały cię całkowicie, do tego stopnia, że zapominałeś o całym świecie, o obiedzie, o odrabianiu lekcji, o wszystkich obowiązkach, które czekały na ciebie za progiem twojego pokoju.Były chwile, gdy myślałem, że to tylko chwilowa poprawa nastroju, że za moment wszystko wróci do normy i znowu poczuję się tak samo przygnębiony jak wcześniej, ale im dłużej trwała ta przygoda, tym bardziej oddalała się ode mnie ta szara rzeczywistość. A potem, gdy już prawie straciłem nadzieję i zacząłem myśleć o tym, że zaraz zamknę stronę i pójdę spać, los postanowił zrobić mi prezent, który na długo zapadnie w moją pamięć. Kombinacja, która pojawiła się na ekranie, była tak nieprawdopodobna, że przez dobre kilka minut myślałem, iż to tylko przywidzenie, że zmęczenie sprawia, iż widzę rzeczy, które w rzeczywistości nie istnieją, ale gdy dokładnie się wpatrzyłem i sprawdziłem wszystkie możliwe opcje, zrozumiałem, że to rzeczywistość, która właśnie postanowiła mnie docenić. Ta jedna chwila, ta jedna wygrana, która wcale nie była oszałamiająca finansowo, ale była czymś niesamowitym pod względem emocjonalnym, sprawiła, że zapomniałem o całym dniu, o wszystkich porażkach, o tym fatalnym czwartku, który zaczął się od zepsutego budzika. Zdałem sobie sprawę, że życie ma to do siebie, że potrafi zaskoczyć w najmniej spodziewanym momencie i że nawet po najgorszym dniu może przyjść chwila, która wszystko odmieni.Kiedy w końcu zamknąłem przeglądarkę i odłożyłem telefon na bok, spojrzałem na swoje mieszkanie, które wciąż było w lekkim nieładzie po porannym zamieszaniu, ale teraz nie sprawiało mi to już żadnego problemu. Przez chwilę myślałem o tym, co by było, gdybym zignorował wiadomość od znajomego, gdybym uznał, że nie mam ochoty na nowe doświadczenia, gdybym po prostu położył się spać i czekał na kolejny dzień, który równie dobrze mógł być kolejnym pasmem niepowodzeń. Ale ja nie zrobiłem tego. Zamiast tego postanowiłem spróbować czegoś nowego, zaufać przypadkowi i pozwolić sobie na chwilę zabawy, która okazała się dla mnie terapią, jakiej potrzebowałem bardziej, niż przypuszczałem. I wiesz, co jest najpiękniejsze w całej tej historii? Że nazajutrz obudziłem się z uśmiechem na twarzy, gotowy na nowy dzień, bez obaw, że coś pójdzie nie tak, bo wiedziałem, że nawet jeśli spotkają mnie kolejne trudności, to w każdej chwili może wydarzyć się coś, co to wszystko wynagrodzi. Moja dziewczyna, gdy jej opowiedziałem o wczorajszym wieczorze, o tym
vavada bonus code, który dostałem od znajomego, i o tym, jak ta przygoda wpłynęła na moje samopoczucie, nie mogła uwierzyć, że to mówię ja, ten wieczny sceptyk i pesymista, który zawsze zakładał najgorszy scenariusz. Ale tak właśnie jest – czasem warto zrobić krok w nieznane, zaufać temu, co oferuje ci los, i pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, bo to właśnie te chwile często okazują się najlepszymi wspomnieniami, do których wracamy z uśmiechem, nawet gdy za oknem pada deszcz, a dzień zapowiada się szaro i przeciętnie.