MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Rozrywka branży inwestycyjnej

Przesiadka w Poznaniu i szczęście w kieszeni

• romyregulatory
  • Autor
  • Z dala
  • New Member
  • New Member
Więcej
3 tygodni 2 dni temu #10712 przez romyregulatory
Przesiadka w Poznaniu i szczęście w kieszeni was created by romyregulatory
Dojeżdżam do pracy pociągiem. Codziennie. Z Leszna do Poznania i z powrotem. Godzinę w jedną stronę, godzinę w drugą. Czytam, słucham podcastów, czasem drzemię. Pracuję jako specjalista w banku – taki korpofranc w garniturze, który uśmiecha się do klientów, choć w środku liczy godziny do weekendu. Mam trzydzieści cztery lata, żonę, córkę w wieku terrorystycznym (sześć lat) i kredyt hipoteczny, który będzie spłacał jeszcze mój wnuk.Ten poranek był gorszy niż zwykle. Córka obudziła się z bólem ucha, żona była na nocnej zmianie, więc to ja musiałem zostać z nią w domu, umówić wizytę do laryngologa, a potem pędzić na spóźniony pociąg. Ostatecznie wsiadłem do składu o dziewiątej, zamiast o siódmej. W pracy czekała na mnie szefowa z tekstem o „odpowiedzialności”. Wiedziałem, że będzie słabo.Pociąg ruszył. Usiadłem w przedziale z dwoma starszymi panami, którzy grali w karty. Zapach kawy, stukot kół, gwar. Normalnie wyjąłbym książkę. Ale nie miałem siły nawet na czytanie. Wyciągnąłem telefon i zacząłem przeglądać aplikacje. Może jakaś nowa gra, jakiś quiz, cokolwiek, co oderwie myśli od wizyty u laryngologa (zapalenie, antybiotyk) i od szefowej (nie podniosła głosu, ale to nawet gorzej).I wtedy przypomniałem sobie, że kumpel z roboty – Tomek z biura obok – ostatnio na kawie opowiadał, że znalazł aplikację, w której można dostać darmowe spiny. „Nie musisz wpłacać, tylko klikasz i czasem coś wpada”. Podał mi nazwę, ale wtedy nie zwróciłem uwagi. Teraz wpisałem ją w wyszukiwarkę. Trafiłem od razu na stronę, z której pobrałem  aplikacja vavada .Zainstalowałem w minutę. Rejestracja zajęła kolejne dwie. I od razu dostałem bonus powitalny – darmowe spiny bez żadnej pierwszej wpłaty. To było kuszące. Bankowiec ze mnie, więc wiem, jak działa matematyka hazardu. Wiem, że dom zawsze wygrywa. Ale to były darmowe spiny. Nie ryzykowałem własnych pieniędzy. Co mogłem stracić? Pół godziny w pociągu.Zacząłem grać. Prosty automat – motywy egipskie, piramidy, skarby faraona. Klikałem, patrząc przez okno na mijane pola i lasy. Pierwsze spiny – nic. Drugie – kilka złotych. Nic specjalnego. Pomyślałem: no i tyle, kolejna ściema. Wyrzucę to i zapomnę.Ale przy którymś spinie ekran eksplodował. Dosłownie – rozbłysły złote kolory, pojawił się napis „BONUS”, a darmowe spiny zaczęły lecieć same z siebie. W pewnym momencie przestałem klikać, bo aplikacja przejęła sterowanie. Patrzyłem jak zaklęty, jak licznik wygranych rośnie. Pięćdziesiąt, sto, dwieście, trzysta. W przedziale panowie w karty przestali grać, bo patrzyli na mnie, jakbym dostał obłędu.Czterysta, pięćset, sześćset. Suma zatrzymała się na sześćset czterdziestu złotych.Sześćset czterdzieści. W pociągu. Z bonusu bez depozytu. Siedziałem w milczeniu, a mój mózg bankowca przeliczał: to tyle, ile wydaję na paliwo przez dwa tygodnie. Albo na nową kurtkę dla córki. Albo na trzy wizyty u laryngologa prywatnie.Zamknąłem aplikacja vavada natychmiast. Wypłaciłem wszystko – każdą złotówkę. Przelew poszedł na konto. Zanim dojechałem do Poznania, pieniądze już były w banku. Mój bank, w którym pracuję. Spojrzałem na saldo i uśmiechnąłem się pod nosem. Nikt w biurze nie wiedział, że wsiadłem do pociągu z pustymi kieszeniami i wysiadłem z sześcioma stówami więcej.W pracy nie powiedziałem nikomu. Tomek zapytał tylko: „byłeś u lekarza z córką?”. Potwierdziłem. Nie dodałem nic więcej.Tamten dzień nauczył mnie dwóch rzeczy. Po pierwsze: w życiu czasem warto spróbować czegoś nowego, nawet jeśli jesteś bankowcem i wiesz, że statystyki nie grają na twoją korzyść. Po drugie: kluczowe jest to, żeby przestać. Ja przestałem. Wypłaciłem i więcej nie wróciłem. Nie dlatego, że brak mi samokontroli. Dlatego, że ta historia była za dobra, żeby ją psuć.Minął tydzień. Córka wyzdrowiała. Szefowa przestała mieć do mnie pretensje. A ja w pociągu dalej gram w karty z dwoma starszymi panami? Nie. Czasem czytam książkę. Czasem słucham podcastów. Ale czasem, gdy pociąg jedzie przez pola, a ja mam chwilę słabości, myślę o tamtym poranku. O tym, jak od bezsilności i zmęczenia wszedłem w coś, czego nie znałem, i wyszedłem z tego z sześcioma stówami.Czy zagram jeszcze? Prawdopodobnie nie. Nie potrzebuję. Mam swoją historię, mam kurtkę dla córki (kupiłem jej tę różową, na którą patrzyła od dwóch miesięcy) i mam świadomość, że czasem szczęście nie polega na wielkiej wygranej. Tylko na tym, że w odpowiednim momencie umiesz zamknąć aplikację i wysiąść na właściwej stacji.A aplikacja vavada? Wciąż mam ją w telefonie. Ale nie otworzyłem jej ani razu. Stoi tam, jak pamiątka z tamtej podróży. I dobrze. Niektóre przygody są po to, żeby je przeżyć raz i potem tylko o nich opowiadać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.090 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.