Poniedziałki są do bani. To nie jest odkrycie, ale w moim przypadku to wręcz naukowo potwierdzona prawda. Prowadzę mały sklep osiedlowy – taki typowy „żabka” bez franczyzy. Wstaję o czwartej, żeby zdążyć na giełdę, potem układanie towaru, potem kawa, potem pierwsi klienci. We wrześniu zrobiło się naprawdę cienko. Dwie piekarnie w okolicy obniżyły ceny chleba, a nowy market na przeciwko zabrał mi połowę stałych klientów. Siedziałem w sobotę wieczorem z długopisem i kartką, licząc, czy starczy na ZUS. Wyszło mi, że starczy, ale jakbym nic nie jadł przez dwa tygodnie.Żona powiedziała: „Sprzedajmy to auto”. Ja powiedziałem: „Nie ma mowy, bo nie dowiozę towaru”. I tak staliśmy w kuchni, patrząc na siebie, aż w końcu ona poszła spać, a ja zostałem z laptopem. Nie mogłem zasnąć. Włączyłem jakieś stare forum dla drobnych przedsiębiorców, ale tam wszyscy tylko narzekali. Potem przypadkiem otworzyłem zakładkę, którą zostawiłem tam chyba z pół roku temu – stronę z grami.Nie jestem hazardzistą. Nawet los na loterii kupuję raz do roku, pod choinkę. Ale tamtej nocy pomyślałem: „Co mi tam”. Miałem na koncie firmowym dosłownie 90 złotych, które zostały z drobnych na wydanie. Przesunąłem na prywatne konto, bo wiedziałem, że jak przegram, to przynajmniej nie pomieszam z towarem.Zarejestrowałem się w jakieś trzy minuty. Przy pierwszej wpłacie wyskoczyło pole na kod. Zajrzałem do promocji i znalazłem informację, że nowi gracze mogą dostać dodatkowy bonus. Wklepałem to, co widniało w regulaminie:
kod bonusowy vavada
. Dostałem extra 100% do pierwszego depozytu i jakieś darmowe spiny na wybranej grze. Łącznie miałem może 180 złotych do gry. Wiedziałem, że to nie jest dużo. Ale w tamtej chwili to była cała moja nadzieja na oderwanie się od tej parszywej rzeczywistości.Nie włączyłem skomplikowanych automatów z fabułą i cut-scenkami. Wybrałem coś prostego – maszynkę z owocami i dzwonkami. Taki klasyk, jaki pamiętam z dzieciństwa z gier na Pegasusa. Postanowiłem grać małymi stawkami, żeby rozciągnąć przyjemność. 0,80 zł za spin. W ciągu dwudziestu minut zjechałem z 180 na 100. Potem na 70. Zacząłem się denerwować. Nie o pieniądze – o ten głupi głos w głowie, który mówił: „No widzisz, znowu nic z ciebie nie będzie”.Zmieniłem grę. Trafiłem na taką z prostym bonusem – trzy symbole scatter i dostajesz dziesięć darmowych spinów. Nic wymyślnego. Zrobiłem może piętnaście obrotów, gdy nagle na ekranie rozbłysło. Trzy złote gwiazdki. Darmowe spiny. W pierwszym darmowym spinie wygrałem 40 złotych. W drugim – 15. W trzecim – 120.Zrobiło się cicho w całym mieszkaniu. Nawet pies przestał chrapać.Po dziesięciu spinach miałem na koncie 670 złotych. Siedziałem i patrzyłem, jak licznik rośnie, a ręce mi lekko drżą. Nie dlatego, że to była wielka fortuna. Tylko dlatego, że ta kwota oznaczała konkretne rzeczy. Za 670 złotych mogłem kupić towar na cały weekend. Zapłacić rachunek za prąd. Zrobić normalne zakupy bez patrzenia na ceny.Nie wyłączyłem od razu. Zrobiłem jeszcze kilka spinów za małe pieniądze – straciłem może 30 złotych, ale nie mogłem przestać się uśmiechać. O pierwszej w nocy wypłaciłem 640 złotych na konto. Pieniądze przyszły następnego dnia rano, zanim otworzyłem sklep.W tamten poniedziałek sprzedaż była średnia. Ale ja chodziłem po sklepie i czułem się inaczej. Nie dlatego, że wygrałem. Dlatego, że przypomniałem sobie, jak to jest, gdy coś idzie po twojej myśli. Czasem wystarczy jeden mały impuls, jeden kod, jedna decyzja, żeby przerwać passę złych dni.Żonie powiedziałem, że odzyskałem stary dług od kumpla. Nie lubię kłamać, ale nie chciałem słuchać kazania o ryzyku. A poza tym – czy to było ryzyko? Włożyłem 90 złotych, które i tak nie uratowałyby mojego tygodnia. Dostałem 640. Matematyka jest prosta.Od tamtej pory zdarza mi się wejść na tę stronę może raz na miesiąc. Czasem wrzucę stówkę, czasem dwie. Raz wpisałem
kod bonusowy vavada przy kolejnej wpłacie i dostałem darmowe spiny, ale wygrałem tylko 30 złotych. Nie ma dramatu. Nauczyłem się jednego – nie gonić za tamtym pierwszym razem. To był prezent od losu, nie obietnica.Dzisiaj mój sklep jakoś dycha. Nie jest kolorowo, ale starcza na chleb, ZUS i nawet na małą przyjemność raz na jakiś czas. I wiesz co? Czasem, gdy zamykam drzwi o dwudziestej drugiej, siadam na zapleczu, odpalam telefon i robię kilka spinów. Nie dla wygranej. Dla tego uczucia, że jeszcze wszystko może się zdarzyć. Że nawet w poniedziałek, o drugiej nad ranem, możesz trafić na swoją małą szansę.Nie mówię, że każdy tak ma. Mówię, że czasem warto spróbować. Bez spiny, bez ciśnienia. Po prostu – rzucić żeton w powietrze i zobaczyć, co z tego wyjdzie. A jeśli przy okazji wpiszesz dobry kod? Tym lepiej. Świat i tak lubi tych, którzy mają odwagę zakręcić kołem, kiedy wszyscy już śpią.