Pamiętam ten dzień, jakby to było wczoraj. Siedziałem w wynajętym mieszkaniu na obrzeżach Wrocławia, patrzyłem w sufit i zastanawiałem się, po co właściwie wstałem z łóżka. Od trzech miesięcy nie miałem pracy. Zerwałem kontakt z kumplami, bo wstydziłem się, że nie mam nic do powiedzenia poza tym, że znowu nic nie znalazłem. Aż tu nagle, przeglądając jakieś forum o grach, natrafiłem na wzmiankę o
vavada
. Nie planowałem niczego. Kliknąłem. Ot tak, z nudy. I powiem ci szczerze — to był moment, w którym moje życie na chwilę przestało być takie szare.Zaczęło się niewinnie. Rejestracja, jakiś bonus powitalny, kilka darmowych spinów. Pamiętam, że pierwszego wieczoru przegrałem dosłownie wszystko, co dostałem na start. No i dobrze — pomyślałem. Przynajmniej miałem zajęcie na godzinę. Ale następnego dnia znowu tam wróciłem. I znowu. Nie dlatego, że chciałem wygrać milion. Chciałem po prostu nie myśleć. Kiedy grałem, nie słyszałem tego cichego głosu w głowie, który mówił, że jestem nikim. Nie czułem tego ciężaru, który nosiłem codziennie rano. Ekran, dźwięki, obracające się bębny — to było jak tymczasowa znieczulenie. vavada stała się moim miejscem ucieczki.Minęły może dwa tygodnie. Wpłacałem po dwadzieścia, trzydzieści złotych. Nie więcej, bo i tak nie miałem. Ale któregoś wieczoru, kompletnie przypadkiem, wpadłem na automat, który miał dziwną nazwę — nie pamiętam już jaką, coś z egzotycznym owocem. Postawiłem dosłownie złotówkę. I wtedy się zaczęło. Najpierw mała wygrana, potem druga, trzecia. Serce waliło mi jak oszalałe. Śmiałem się sam do siebie, jakby ktoś opowiedział mi najlepszy dowcip świata. Po godzinie miałem na koncie ponad tysiąc dwieście złotych. Dla kogoś może to nic. Dla mnie to było jak wygranie losu na loterii. Siedziałem na tym krześle, gapiłem się w ekran i nie wierzyłem. A jednak. vavada nie była już tylko ucieczką — nagle stała się miejscem, w którym coś się jednak opłacało.Nie chcę, żeby to zabrzmiało jak jakaś bajka. Bo nie jest. Wiem, że wielu ludzi traci tam wszystko. Ja miałem szczęście — albo po prostu umiałem się zatrzymać. Po tej wygranej wypłaciłem pieniądze, poszedłem do sklepu, kupiłem normalne jedzenie, a nie jakieś chińskie zupki. Zadzwoniłem do mamy. Pierwszy raz od miesiąca. Rozmawialiśmy pół godziny. Nie powiedziałem jej o kasynie. Powiedziałem, że dostałem tymczasową pracę. Kłamstwo? Może. Ale w tamtym momencie potrzebowałem, żeby ktoś się o mnie nie martwił. I to też zawdzięczam tamtemu wieczorowi. Bo gdyby nie ta głupia złotówka i ten owocowy automat, pewnie nadal siedziałbym w tej norze i gapił się w sufit.A potem zdarzyła się rzecz, której się nie spodziewałem. Zacząłem grać mądrzej. Nie jak ktoś, kto chce się wzbogacić, ale jak ktoś, kto chce mieć trochę rozrywki i przy okazji nie stracić głowy. Czytałem o strategiach, o tym, jak nie wpłacać więcej, niż można stracić. I wiecie co? To działało. Nie zawsze wygrywałem. Bywały wieczory, że przegrywałem wszystko, co wpłaciłem. Ale nie miałem już tego uczucia, że muszę grać, żeby uciec. Grałem, bo lubiłem to napięcie. Bo lubiłem tę chwilę, kiedy karta się odwraca, a ty nie wiesz, co będzie. vavada przestała być moim schronieniem. Stała się po prostu grą. A to ogromna różnica.Pamiętam jeden wieczór szczególnie. Deszcz lał jak z cebra, nie miałem z kim pogadać, więc włączyłem komputer. Wpłaciłem dwadzieścia złotych. I przez trzy godziny grałem na tym samym saldzie. Raz w górę, raz w dół. Śmiałem się, kląłem, czasem nawet krzyknąłem „no dawaj!” do monitora. Sąsiad pewnie myślał, że zwariowałem. A ja po prostu byłem szczęśliwy. Nie dlatego, że wygrałem. Bo nie wygrałem. Wyszedłem na zero. Ale przez te trzy godziny nie myślałem o tym, że jestem sam. Nie myślałem o rachunkach. Nie myślałem o tym, że jutro znowu będę szukał pracy. Byłem tu i teraz. I to było cenne.Dziś nie gram już tak często. Mam pracę — co prawda na pół etatu, ale mam. Wynajmuję mniejszy pokój, ale za to z oknem. Czasem wracam do vavada, ale już nie po to, żeby uciec. Wchodzę tam jak do starego baru, w którym barman zna moje imię. Zamawiam jedno piwo, patrzę na mecz, gadam o niczym. A potem wracam do domu. I wiecie co? To jest w porządku. Czasem trzeba się zgubić, żeby się odnaleźć. Ja zgubiłem się w miejscu, które nigdy nie zasypia. I tam, wśród migających świateł i dźwięków, znalazłem coś, czego naprawdę potrzebowałem — chwilę wytchnienia. A potem wróciłem. Silniejszy. I z jakiegoś dziwnego powodu — szczęśliwszy.