Probudio sam se u pola tri, kao i svaki drugi dan u zadnjih šest mjeseci. Znoj na čelu, srce lupa, a onaj osjećaj kao da sam pao s kreveta u ponor. Samo što nisam pao nigdje — ležao sam u svom stanu, u Zagrebu, sa svega dvadesetak metara kvadratnih i hrpom računa koje nisam imao hrabrosti ni otvoriti. Radni dan je počinjao za četiri sata, a ja sam znao da neću zaspati. Nije bilo šanse. Umjesto da ležim i brojim pukotine na stropu, posegnuo sam za mobitelom. I tako sam, eto, prvi put upisao u pretraživač
vavada hrvatska
.Nisam tražio bogatstvo. Nisam tražio ni uzbuđenje, onako kako ga ljudi zamišljaju. Ja sam tražio nešto što će biti dovoljno glasno u mojoj glavi da nadjača onu drugu buku — onu koja mi govori da sam promašaj, da sam trebao ostati u malom mjestu gdje sam odrastao, da mi je trebao prihvatiti onaj posao u skladištu koji mrzim ali bar plaća režije. Tražio sam utočište, a našao sam stranicu s bojama i brojevima koje nisam razumio.Prvi put kad sam ušao, bilo je kao da ulazim u tuđu kuću. Sve mi je bilo čudno — rulete, automati, one igre s kartama gdje djevojka dijeli karte kao da je u filmu. Nisam znao ništa. Kladio sam se na crveno jer mi je to bilo jedino logično. Izgubio sam dvadeset kuna u tri minute. I znaš što? Nisam bio ljut. Osjetio sam olakšanje. Jer tih tri minute nisam mislio na šefa koji me gleda kao da sam smeće, nisam mislio na bivšu koja je otišla s mojim najboljim prijateljem, nisam mislio na majku koja me pita svaki vikend kad ću se "srediti". Tih tri minute postojao sam samo ja i vrtlog boja na ekranu.To je postao moj ritual. Dođem s posla, bacim jaknu na pod, otvorim pivu i upalim vavada hrvatska. Prvih tjedan dana gubio sam svaki dan. Mali iznosi, ništa strašno — deset, dvadeset, trideset kuna. Ali ja nisam igrao zbog para. Ja sam igrao zbog tišine u glavi. Zvuči bolesno, znam. Ali kad si na rubu da poludiš od svakodnevice, taj osjećaj da bar nešto kontroliraš — makar to bilo pritiskanje gumba "spin" — postaje tvoj spas. I onda se dogodilo nešto što me potpuno izbacilo iz takta.Bila je subota navečer, kiša je padala kao da se nebo ruši, a ja sam bio sam. Već treću večer zaredom. Prijatelji su me prestali zvati jer sam uvijek odbijao izlaske, a i iskreno — više nisam imao ni snage glumiti da sam dobro. Sjeo sam za kompjutor, upalio vavada hrvatska i odlučio odigrati jednu rundu ruleta. Samo jednu. Stavio sam sto kuna na broj 7, jer mi je to bio sretan broj kad sam bio mali, kad je sve bilo jednostavno. Kliknuo sam, zavrtio se kotačić, i kuglica je pala — na 7. Osjećaj? Nisam mogao vjerovati. Dobitak je bio solidan, nešto više od tri tisuće kuna. Prvo sam se nasmijao, onako glupo, sam u sobi. Zatim sam zaplakao.Ne zato što sam dobio novac. Zato što sam u tom trenutku pomislio — hej, možda nisam potpuni promašaj. Možda me svemir ipak malo voli. Ta jedna pobjeda nije promijenila moj život, ali promijenila je moje raspoloženje za cijeli tjedan. Počeo sam drugačije hodati, drugačije pričati s ljudima na kasi u dućanu. Osjećao sam kao da imam malu tajnu — da negdje postoji mjesto gdje ja mogu pobijediti. Naravno, nastavio sam igrati. Ali više nisam igrao očajnički. Počeo sam proučavati pravila, čitati forume, gledati strategije. Shvatio sam da vavada hrvatska nije samo mjesto za kockanje — to je bio moj dnevni boravak, moj kafić, moje utočište od stvarnosti koja me gušila.Najsmješnije od svega je što sam tamo upoznao ljude. Ne uživo, naravno — u chatovima. Ljude koji su bili poput mene. Netko je igrao jer je izgubio posao, netko jer mu je supruga otišla, netko jednostavno jer je usamljen. I mi smo postali neka vrsta čudne obitelji. Znali smo se javiti jedni drugima, čestitati na dobitcima, tješiti kad netko izgubi. Jednom sam tipu iz Splita poslao poruku u dva ujutro: "Jesi li dobro?" A on je odgovorio: "Nisam, ali dok vrtim automat, bar zaboravim da mi je otac u bolnici." To me pogodilo ravno u srce. Jer sam shvatio da svi mi koji ulazimo na tu stranicu — mi ne tražimo novac. Mi tražimo predah.Naravno, bilo je i loših dana. Tjedan kad sam izgubio većinu onoga što sam dobio, pa sam se ljutio na sebe. Ali brzo sam naučio pravilo koje mi je jedan stari igrač napisao u chatu: "Igraj dok se zabavljaš, stani kad osjetiš bijes." I to sam si utisnuo u glavu. Počeo sam si postavljati limite, ne zato što sam moralan, nego zato što sam shvatio da mi gubitak donosi istu onu tjeskobu od koje bježim. Ironično, zar ne? Dođeš tamo da pobjegneš od stvarnosti, a stvarnost te sustigne i u igri. Ali zato sam mijenjao strategije. Ponekad bih igrao na male uloge satima, samo da osjetim onaj ritam — zvuk kovanica koje padaju, treptanje svjetala, brojeve koji se vrte. To je bio moj bijeli šum. Moja meditacija.Jedne noći, prije otprilike mjesec dana, dogodilo se nešto čudno. Igrao sam blackjack, onako opušteno, bez očekivanja. Imao sam osjećaj da sam negdje vani, da gledam sebe odozgo. I odjednom sam pomislio — što ja zapravo radim? Bježim od života koji nije ni toliko loš. Imam posao, imam krov nad glavom, imam majku koja me voli. Da, nisam milijunaš. Da, usamljen sam. Ali zar je ovo rješenje? I u tom trenutku, dok sam držao karte u ruci, osjetio sam nešto novo. Nisam više želio pobjeći. Želio sam se suočiti.Nisam prestao igrati preko noći. Još uvijek povremeno uđem na vavada hrvatska, ali sada iz drugog razloga. Više ne bježim. Sad igram jer mi je zabavno. Kao što netko gleda seriju ili rješava križaljke. Više mi ne treba pobjeda da bih se osjećao vrijednim. I znaš što je najbolje od svega? Prestao sam se buditi u pola tri. Spavam kao beba. Računi su još uvijek tu, ali sad ih otvaram. I plaćam ih. Jer sam napokon shvatio da stvarnost nije neprijatelj — samo sam joj dopustio da me prestraši.Sad kad pomislim na tu prvu noć, na onaj znoj i paniku, smiješno mi je. Da mi je netko tada rekao da ću pronaći mir na stranici s ruletom, nasmijao bih mu se u lice. Ali život je čudan. Ponekad nađeš svjetlo tamo gdje misliš da je tama. I naučiš da nije važno koliko puta izgubiš, važno je da se nakon svakog gubitka znaš nasmijati i reći — idemo dalje. Ako ništa drugo, ta stranica me naučila strpljenju, kontroli i, vjerovali ili ne, vjeri u to da svaki novi dan donosi novi spin. Samo trebaš okrenuti kotač i vidjeti gdje će pasti. Bez obzira na ishod — u redu je. Jer igra je ionako samo igra. A život, on se događa negdje drugdje. I lijep je, ako mu daš šansu.