No więc stoję sobie w tej kolejce po chleb, w tym małym sklepiku na rogu, gdzie wszystko pachnie tym samym – mieszanką starego drewna, wędliny i czegoś słodkiego, co leży na dolnej półce, ale nikt nigdy tego nie kupuje. Kolejka jak kolejka, dwie panie przede mną rozprawiają o cioci, która włożyła za cienki sweter i teraz leży z zapaleniem płuc, ekspedientka wałkuje bułki jakby od tego zależały losy świata, a ja myślę o tym, że za chwilę wrócę do tego pustego mieszkania, gdzie czeka na mnie tylko zimny prysznic i cisza, która czasami jest tak głośna, że aż boli w uszach. Nazywam się Kasia, mam dwadzieścia dziewięć lat, jestem na macierzyńskim, a właściwie to już powoli go kończę, bo mały skończył dwa lata i zaraz pójdzie do żłobka, tylko że ja nie wiem, czy ja wrócę do tej swojej roboty w korpo, czy jednak już na zawsze zostanę tą mamą, która w ciągu dnia rozmawia tylko z pluszowym misiem i z tym małym, niesfornym stworzeniem, które potrafi rozrzucić kaszę po całej kuchni w trzy sekundy.Ale to nie o tym chciałam mówić. Chciałam opowiedzieć o tym, co się stało wczoraj, kiedy to wszystko, co wydawało mi się takie stałe, takie pewne, takie do bólu przewidywalne, nagle wywróciło się do góry nogami. A zaczęło się od głupoty, od tego, że mały w nocy spał jak anioł, a ja nie mogłam zmrużyć oka, bo w głowie przewijały mi się rachunki, które wiszą nade mną jak ten stary żyrandol, który ciągle się chwieje, ale nigdy nie spadnie. Wzięłam więc telefon, żeby przewinąć Facebooka, ale palec sam jakoś zsunął mi się na inną ikonkę, na coś, co kiedyś zainstalowałam z nudów, a potem zapomniałam, że w ogóle mam. Strona, która otworzyła się jak przez przypadek, była pełna kolorów, migających światełek, jakby ktoś wrzucił do środka całą tęczę i kazał jej tańczyć. I zanim się zorientowałam, siedziałam już na kanapie, w szlafroku, z mokrymi włosami po wieczornym prysznicu, i patrzyłam, jak te wszystkie symbole układają się w jakieś dziwne sekwencje. A potem kliknęłam coś, czego nie powinnam była klikać, bo przecież od zawsze mówiono mi, że hazard to zło, że to diabli, że to droga donikąd, ale w tamtej chwili, o trzeciej nad ranem, kiedy mały spał w swoim łóżeczku, a ja czułam się jak duch, który zapomniał, że jest żywy, to było właśnie to, czego potrzebowałam. Potrzebowałam tego, żeby na chwilę zapomnieć, że jestem tylko mamą, tylko kobietą w wypłowiałej koszulce, która od tygodnia nie miała czasu, żeby pomalować paznokcie.I wiecie co? Ta chwila, ten pierwszy, nieśmiały klik, sprawił, że moje serce zabiło trochę szybciej, jak wtedy, kiedy jeszcze chodziłam na randki i nie wiedziałam, czy ten facet poda mi rękę, czy jednak tylko skinie głową i pójdzie dalej. Uśmiechnęłam się, sama do siebie, do tej pustej kuchni, do tego telefonu, który trzymałam w drżących rękach, i wtedy coś we mnie pękło. Może to była potrzeba ryzyka, której nie znałam od czasów, gdy rzucałam wszystko i wyjeżdżałam na weekend w góry, gdzie nie miałam ani planu, ani mapy, ani żadnego konkretnego powodu, żeby tam być. I właśnie tam, na tej stronie, którą otworzyłam przypadkiem, gdzie wszystko kręciło się wokół losowych liczb, znalazłam to, co od miesięcy było gdzieś głęboko schowane – odrobinę adrenaliny, która sprawiła, że zapomniałam o tej górze prania, o tym, że jutro znowu trzeba ugotować obiad, o tym, że mój mąż, który wrócił z delegacji, spojrzał na mnie jak na obcą osobę, a ja nie miałam siły, żeby go o cokolwiek zapytać. Zaczęło się niewinnie, od kilku kliknięć, od tego, że weszłam w
epicstar mirror
, który wyglądał jak brama do innego świata, gdzie wszystko było możliwe, a ja mogłam być kimkolwiek – nawet tą dziewczyną, która nie musi myśleć o jutrze.I tak to trwało kilka dni, potem tydzień, potem dwa. Może to brzmi głupio, ale wciągnęło mnie to bardziej niż seriale, które oglądałam wcześniej, kiedy mały zasypiał. A to wszystko dlatego, że każde kliknięcie, każdy obrót tego wirtualnego koła, każda mała wygrana dawała mi poczucie, że jeszcze coś mam – nie pieniądze, bo to były grosze, ale to uczucie, że w tym szarym, zmęczonym dniu jest jakiś błysk, jakiś kolor, który nie jest związany z pieluchami, kaszą czy nieprzespanymi nocami. I w pewnym momencie, podczas jednego z takich wieczorów, kiedy weszłam na epicstar mirror po raz kolejny, nagle coś we mnie drgnęło. Może to był ten moment, kiedy wygrałam tyle, że mogłam kupić nową firmę do telefonu, a może to był tylko przypadek, ale poczułam coś, czego nie czułam od dawna – że to, co robię, nie jest ucieczką, tylko spotkaniem z samą sobą, z tą Kasią, która nie jest tylko matką, tylko żoną, tylko tą kobietą, która od miesięcy nie widziała swoich przyjaciółek, bo nie miała kiedy.Usiadłam wtedy na podłodze, obok kanapy, z herbatą w ręku, a w głowie pojawiła mi się myśl, która była jak zimny prysznic – że przecież mogę to wszystko stracić, że to przecież tylko gra, że jutro mogę obudzić się z pustym kontem i z tym samym problemami. Ale w tej samej chwili przyszła następna myśl, bardziej odważna: a co, jeśli życie właśnie o to chodzi? Że żeby coś zyskać, trzeba czasem coś stracić? Że to, co wydaje się ryzykowne, czasem jest jedynym sposobem, żeby poczuć, że żyjemy? Wstałam z tej podłogi, spojrzałam w lustro, które wisi w przedpokoju, i zobaczyłam w nim nie tylko zaspane oczy i rozczochrane włosy, ale też iskrę, której nie widziałam od lat. Uśmiechnęłam się i pomyślałam: "Dobra Kasia, co ty tak właściwie robisz? Przecież to tylko zabawa, tylko chwila, tylko kilka kliknięć, a one sprawiają, że czujesz się jak nowo narodzona". I wtedy podjęłam decyzję, która może innym wyda się szalona, ale dla mnie była jak oddech po długim zanurzeniu – postanowiłam, że nie będę się bać, że nie będę tej gry traktować jako czegoś wstydliwego, tylko jako swoją małą, prywatną przygodę, która przypomina mi, że wciąż mam prawo do emocji, do dreszczu, do tego, żeby czuć coś więcej niż tylko zmęczenie.Następnego dnia, kiedy mały poszedł do żłobka, a ja zostałam sama w mieszkaniu, które nagle zrobiło się ciche, usiadłam przy stole i znowu otworzyłam stronę. Ale tym razem zrobiłam to inaczej – z ciekawością, z uśmiechem, z poczuciem, że to nie jest walka, tylko taniec. Grałam spokojnie, bez nerwów, bez tego ciśnienia, że muszę wygrać, żeby udowodnić coś sobie albo światu. Po prostu byłam, klikałam i patrzyłam, jak te wirtualne symbole układają się w historie, które nie miały początku ani końca. A potem, kiedy wygrałam trochę więcej niż zwykle, wstałam, zrobiłam sobie lepszą kawę, nie tą z ekspresu, tylko tę prawdziwą, z kawiarki, którą dostałam od mamy na urodziny, i usiadłam na balkonie. Patrzyłam na miasto, które budziło się do życia, na ludzi, którzy szli do pracy, na autobusy, które zajeżdżały na przystanek, i pomyślałam, że każdy z nich ma swoją historię, swoje małe tajemnice, swoje chwile słabości i swoje momenty, kiedy coś idzie nie tak. A ja, Kasia, matka dwulatka, kobieta w średnim wieku, która wciąż nie wie, kim chce być, gdy dorośnie, właśnie odkryłam, że można być sobą w każdej z tych ról, nawet tej, którą wcześniej ukrywałam przed światem.Tego wieczoru, kiedy mąż wrócił z pracy, podeszłam do niego i zamiast zapytać, co w pracy, opowiedziałam mu o tym, co robiłam. Nie ukrywałam, nie zawijałam w żadne ładne słówka, po prostu usiadłam naprzeciwko i powiedziałam: "Słuchaj, znalazłam coś, co sprawia, że czuję się żywa". W pierwszej chwili spojrzał na mnie z tym swoim typowym zmieszaniem, jakby myślał, że żartuję albo że przesadzam. Ale potem zobaczył ten uśmiech na mojej twarzy, ten, którego nie widział od miesięcy, i nagle jego mina zmiękła. Usiadł obok mnie, wziął moją dłoń, i powiedział coś, czego się nie spodziewałam: "Wiesz co, jeśli to cię uszczęśliwia, to może powinniśmy zrobić to razem?". I tak, tego wieczoru, położyliśmy małego spać, zasłoniliśmy rolety, zrobiliśmy herbatę i razem, we dwoje, otworzyliśmy tę stronę. Weszliśmy przez epicstar mirror, który dla nas obojga stał się czymś więcej niż tylko linkiem – stał się miejscem, gdzie przestaliśmy być tylko rodzicami, tylko pracownikami, tylko zmęczonymi dorosłymi, a staliśmy się tą samą parą, która kiedyś, wiele lat temu, śmiała się do białego rana w byle jakim barze, nie myśląc o jutrze. Patrzyliśmy na wirujące symbole, śmialiśmy się, kiedy przegrywaliśmy, i wykrzykiwaliśmy z radości, kiedy wygrywaliśmy, nawet te głupie złotówki, które w rzeczywistości nie zmieniły naszego życia, ale zmieniły nasze spojrzenie na nie.I wiecie co, to, co wydarzyło się tej nocy, nie było o pieniądze. To było o to, że przez kilka godzin przestaliśmy być tymi zamkniętymi w sobie ludźmi, którzy mijają się w korytarzu, nie patrząc na siebie. Nagle znowu mieliśmy wspólny temat, znowu mieliśmy wspólny cel, nawet jeśli to był tylko ten głupi, cyfrowy automat. Rozmawialiśmy o swoich marzeniach, o tym, co byśmy zrobili, gdybyśmy wygrali większą sumę, nie z chciwości, tylko z czystej, dziecięcej ciekawości, co by było, gdyby życie zrobiło niespodziewany zwrot. Mąż opowiedział mi o tym, że zawsze chciał nauczyć się grać na gitarze, ale mu brakowało czasu, a ja, że marzę o tym, żeby znowu zacząć malować, tak jak w szkole średniej. I te rozmowy, te szczere, nieocenzurowane historie, które wyszły z nas dopiero wtedy, gdy przestaliśmy myśleć o tym, co wypada, a co nie, były dla nas największą wygraną. Rano, kiedy wstaliśmy, nie czułam zmęczenia, tylko lekkość. Zrobiłam śniadanie z uśmiechem, a mały patrzył na mnie jak na nową osobę, bo w końcu mama nie była zmęczona, tylko szczęśliwa. A to, że za oknem padał deszcz, a na stole leżały nieopłacone rachunki, nagle przestało mieć znaczenie. Bo wiedziałam, że to, co znalazłam, nie jest ucieczką, tylko powrotem do siebie.I dziś, kiedy siadam, żeby to napisać, myślę o tym, jak bardzo zmieniło się moje życie przez tę przypadkową noc, przez ten jeden impuls, przez to, że nie bałam się kliknąć w coś, czego nie znałam. Nie mówię, że każdy dzień jest teraz idealny, że nie zdarzają mi się chwile zwątpienia, że mały nie rozlewa zupy, a rachunki nie wiszą nade mną jak cień. Ale wiem, że mam teraz coś, co jest tylko moje, coś, co przypomina mi, że warto być odważną, że warto pozwolić sobie na małe szaleństwo, że nawet w najszarej rzeczywistości można znaleźć miejsce na kolor. I być może właśnie o to chodzi w życiu – żeby nie bać się zaryzykować, żeby spróbować czegoś nowego, nawet jeśli inni mówią, że to głupie, nawet jeśli sama w to nie wierzysz na początku. Bo potem, kiedy już zrobisz ten krok, okazuje się, że to, co miało być tylko ucieczką, staje się częścią ciebie, twoją historią, twoim sposobem na oddychanie.A teraz, kiedy wchodzę na stronę, robię to z uśmiechem, bo wiem, że to nie jest już tylko zabawa, to jest nasza mała tradycja, nasz wieczorny rytuał, który łączy nas bardziej niż cokolwiek innego. Mąż też to czuje, widzę to po jego oczach, kiedy siada obok mnie i pyta, co dzisiaj zagramy. I wtedy wiem, że to, co zaczęło się od przypadkowego kliknięcia, od tej głupiej nudy, która pchała mnie w stronę ekranu, stało się czymś więcej – stało się częścią naszej miłości, naszego zaufania, naszej codziennej, małej rewolucji. Bo to, że weszliśmy razem w epicstar mirror, że tam, w tym wirtualnym świecie, na nowo się odnaleźliśmy, to nie jest żadna magia, to jest po prostu życie, które podpowiedziało nam, że czasem trzeba zrobić coś szalonego, żeby przypomnieć sobie, że jeszcze się kochamy, że jeszcze potrafimy się śmiać, że jeszcze nasze serca biją. I choć jutro może być trudniejszy, choć znowu mogą przyjść zmęczenie i wątpliwości, to ja wiem, że zawsze wrócę do tego miejsca, gdzie wszystko jest możliwe, gdzie los ma dla mnie jeszcze jedną niespodziankę. Bo to właśnie tam, w tym wirze, znalazłam odpowiedź na pytanie, które od dawna nosiłam w sobie: że nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa. Nawet jeśli to tylko gra, nawet jeśli to tylko chwila, to dla mnie ta chwila jest całym światem.