Sylwester. Uwielbiam to święto, ale też zawsze mam z nim mieszane uczucia. Cały rok stresu, pracy, codziennych obowiązków, a potem nagle wszyscy oczekują, że w jedną noc będziesz się świetnie bawić, mieć rewelacyjny humor i plany na cały następny rok. Tymczasem ja stałem w kuchni swojego mieszkania, kroiłem ogórki do sałatki i myślałem o tym, że właściwie to nic się nie zmieniło od zeszłego roku. Ta sama praca, te same problemy, ten sam brak czasu na rzeczy, które naprawdę lubię.
Moi znajomi zaprosili mnie na domówkę. Miałem być u nich około 21, ale przed wyjściem zostało mi jeszcze dwie godziny. Żona krzątała się po mieszkaniu, pakowała prezenty dla dzieci gospodarzy, a ja usiadłem w salonie z telefonem w ręku, puszczając w tle telewizor, na którym leciał jakiś przedostatni koncert sylwestrowy. I wtedy, zupełnie przypadkiem, otworzyłem link, który wysłał mi kumpel z pracy – mówił, że znalazł coś, co umila mu długie wieczory. Kliknąłem z ciekawości.
Po chwili okazało się, że trafiłem na platformę, która wyglądała zachęcająco i nowocześnie. Nie miałem pojęcia, że coś takiego może być tak proste i dostępne. Zarejestrowałem się w kilka sekund, bez żadnych zbędnych formalności. Pomyślałem, że skoro mam te dwie godziny do wyjścia, mogę spróbować czegoś nowego. To nie był przemyślany plan, ani wielkie postanowienie – zwykła, leniwa ciekawość, która kazała mi sprawdzić, o co w tym wszystkim chodzi.
Wrzuciłem symboliczną kwotę, nie więcej niż kosztowałyby dwa piwa w knajpie. I zacząłem klikać. Początkowo nic specjalnego się nie działo. Raz wygrywałem kilka złotych, raz traciłem, ale cały czas czułem, że to jest jakieś oderwanie od szarej rzeczywistości. Patrzenie na te kolorowe symbole, dźwięki przy każdym spinie – to działało jak magnes. Przez pierwsze pół godziny czułem tylko lekkie rozbawienie, a potem nagle, dosłownie znikąd, trafiłem na sekwencję, która zmieniła wszystko. Bonusowa runda, darmowe spiny, i nagle na ekranie pojawiła się liczba, która sprawiła, że odłożyłem telefon, żeby sprawdzić, czy dobrze widzę.
Wypadło prawie 900 złotych. Tak po prostu. Bez wielkiego ryzyka, bez emocjonujących zakładów – zwykły, przypadkowy traf. Usiadłem na krześle i patrzyłem w ekran z uśmiechem, który sam pojawił się na mojej twarzy. To nie były wielkie pieniądze, które zmieniłyby moje życie, ale na tyle duże, żeby poczuć, że ten sylwestrowy wieczór już jest udany. A jeszcze nie zaczął się na poważnie.
Żona weszła do pokoju i spytała, z czego się tak śmieję. Pokazałem jej ekran, opowiedziałem, co się stało. Roześmiała się i powiedziała, że może to znak na nadchodzący rok. Że jeśli tak zaczynamy, to rok będzie pełen niespodzianek. Miała rację – ta mała wygrana dodała mi skrzydeł. Postanowiłem, że nie będę ryzykował dalej, tylko wypłacę pieniądze i będę miał je jako bonus na nowy rok. Kliknąłem wypłatę, zobaczyłem potwierdzenie i poczułem niesamowitą ulgę i radość. W końcu to ja wygrałem, nie los.
Pojechaliśmy na imprezę do znajomych w rewelacyjnych humorach. Przy kieliszku szampana opowiadałem historię o tym, jak to dosłownie przed wyjściem trafiłem na coś, co poprawiło mi cały wieczór. Znajomi śmiali się, że to chyba najlepszy początek roku, jaki mogłem sobie wymarzyć. I był w tym sporo prawdy. Przez całą noc tańczyliśmy, śmialiśmy się, a ja czułem, że ten rok zapowiada się inaczej. Coś się we mnie zmieniło. Może to była ta drobna wygrana, a może po prostu świadomość, że można wyjść z codziennej rutyny i zrobić coś, co daje frajdę. Nie miałem pojęcia, że taki przypadek może wpłynąć na moje samopoczucie na całe tygodnie.
Wracając do domu nad ranem, kiedy na dworze było już szaro i zimno, czułem w sobie to ciepłe uczucie. Nie chodziło o pieniądze – one były tylko dodatkiem. Chodziło o to, że przez chwilę, w tym zabieganym świecie, mogłem być tylko sobą, bez myślenia o rachunkach, o pracy, o tym, co będzie jutro. Później, już w styczniu, kilka razy wracałem do tej sylwestrowej historii. Czasami, gdy miałem gorszy dzień, odpalałem przeglądarkę i wracałem do tej samej strony, która kojarzyła mi się z tamtym wieczorem. Przyznaję, że od czasu do czasu zdarza mi się znowu tam zajrzeć – to moja mała odskocznia od rzeczywistości, sposób na chwilę relaksu, który nie wymaga wyjazdu ani planowania. Tamtego sylwestra nauczyłem się, że czasem największe niespodzianki czekają tam, gdzie się ich nie spodziewamy. I że warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, nawet jeśli ma to być tylko godzina przed imprezą. Dziś, kiedy ktoś pyta mnie, co robiłem w sylwestra, uśmiecham się i mówię: „Nauczyłem się, że szczęście lubi niespodzianki”. I choć to brzmi jak banalne zdanie, dla mnie ma konkretny wymiar – wymiar tego wieczoru, kiedy przypadkowe kliknięcie sprawiło, że wszedłem w nowy rok z uśmiechem na twarzy. Tak właśnie zapamiętałem ten sylwester. Jako dzień, w którym pech w końcu dał mi spokój. A że przy okazji odwiedziłem
vavada
? Cóż, po prostu dobrze trafiłem.