Zapraszamy do dyskusji na temat certyfikacji CAIA (Chartered Alternative Investment Analyst), która jest mało znana w Polsce.
Obecnie w Maklers, Adam i Mariusz (ja

)są w trakcie robienia tej certyfikacji. Adam zdał 1 etap CAIA i jest kandydatem na 2 etap CAIA, ja jestem kandydatem na 1 etap CAIA.
Poniżej podzielę się swoimi refleksjami na temat tej certyfikacji. Dość sporo informacji krąży na jej temat głównie w anglojęzycznym internecie. Poniżej przedstawiam linki:
Oficjalna strona CAIA Association:
www.caia.org/
Wikipedka (eng):
en.wikipedia.org/wiki/Chartered_Alternative_Investment_Analyst
Analyst Forum (eng):
www.analystforum.com/forums/caia-forum
Kariera w finansach (pl):
www.karierawfinansach.pl/w-branzy/artyku...egzaminy-perspektywy
Uppermark (edukacja CAIA):
uppermark.com/caia/
Kaplan Schweser (edukacja CAIA):
www.schweser.com/caia/
Top Finance (edukacja CAIA):
top-finance.net/caia/
W skrócie:
- CAIA Association została założona w 2002 roku
- obecnie na świecie jest ponad 8.700 osób posiadających certyfikat CAIA, większość z nich w USA
- wiedza egzaminacyjna koncentruje się na uzupełnieniu wiedzy z egzaminów CFA/DI/CIIA o inwestycje alternatywne, takie jak inwestycje w realne aktywa (głównie nieruchomości i surowce), private equity, hedge fundy oraz instrumenty strukturyzowane
- egzaminy można zdawać w centrach egzaminacyjnych Pearsona. Na tą chwilę nie ma możliwości zdawania tego egzaminu w Polsce - ja będę zdawał 1 etap we Frankfurcie (nad Menem), ale można też zdawać ten egzamin w wielu innych miejscach na świecie
- egzamin składa się z 2 etapów:
-- 1 etap składa się z 200 zadań 1-krotnego wyboru (spośród odpowiedzi ABCD) i jest podzielony na 2 sesje 100-zadniowe, z których każda trwa 120 minut
-- 2 etap składa się ze 100 zadań 1-krotnego wyboru (spośród odpowiedzi ABCD) i 3 esejów
- zdawalność CAIA jest relatywnie wysoka na tle innych egzaminów i oscyluje na poziomie ok. 60-70% dla każdego z etapów CAIA
Trzymajcie kciuki za naszą walkę i zachęcamy do dołączenia, tak by być w pierwszych 10.000 certyfikacji CAIA na świecie